Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Prezident Putin udelí milosť magnátovi Chodorkovskému

Michail Chodorkovskij Foto: FOTO TASR/AP

V súčasnosti si Chodorkovskij odpykáva trest vo väznici v blízkosti severného polárneho kruhu.

Moskva 19. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes v rámci tlačovej konferencie v Moskve oznámil, že udelí milosť bývalému magnátovi Michailovi Chodorkovskému. Prezidentský výnos o tom podpíše v krátkom čase.


Putin dodal, že prednedávnom od Chodorkovského dostal žiadosť o milosť. Chodorkovskij v nej ako dôvod pre udelenie milosti uvádzal, že absolvoval už desať rokov z trestu. Odvolával sa aj na humanitárne dôvody: na matku, ktorá je chorá.

"Ja si myslím, že možno prijať rozhodnutie a v krátkom čase bude podpísaný výnos o jeho omilostení," uviedol Putin.

Chodorkovského advokát Vadim Kľugvant v reakcii na nečakaný Putinov prísľub uviedol, že v prípade udelenia milosti sa Chodorkovskij dostane na slobodu okamžite.

"Nie je tam žiadna procedúra. Vydá sa výnos o udelení milosti a človeka okamžite prepustia. Prezident výnosom vyjadruje svoje želanie, výnos musí byť okamžite splnený," dodal advokát.

Spresnil, že nie je potrebné podávať žiadosť o milosť, prezident ju môže udeliť aj bez toho, napríklad na základe humanitárnych dôvodov a z vlastnej iniciatívy.

Poznamenal, že Chodorkovskij žiadosť o udelenie milosti nepodal. Advokát však nevylúčil, že tak mohol urobiť niekto iný. Pripomenul, že za uplynulých desať rokov adresovalo prezidentovi žiadosti o omilostenie Chodorkovského viacero osôb.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov však v súvislosti s tým uviedol, že ruský prezident nedávno dostal žiadosť o milosť od Chodorkovského. Spresnil, že "list bol podpísaný Chodorkovským a adresovaný bol Putinovi".

Ochranca ľudských práv Lev Ponomariov správu o skorom udelení milosti Chodorkovskému privítal. Podľa strany Jednotné Rusko tento krok vyvráti mýty o politickom pozadí prípadu. Viacerí poslanci Štátnej dumy sa vyslovili v tom zmysle, že vývoj kauzy sa pozitívne premietne do obrazu Ruska v zahraničí. Advokát Anatolij Kučerena pred novinármi vyslovil predpoklad, že Chodorkovskij strávi novoročné sviatky už so svojou rodinou.

Chodorkovskij je spolu so svojím obchodným spoločníkom Platonom Lebedevom vo väzení od roku 2003. V roku 2005 ich odsúdili za daňové úniky ropnej spoločnosti Jukos. V ďalšom procese boli v roku 2010 odsúdení za krádež ropy a pranie špinavých peňazí.

V súčasnosti si Chodorkovskij odpykáva trest vo väznici v blízkosti severného polárneho kruhu. Na základe verdiktu z decembra minulého roku by ho mali prepustiť na slobodu v októbri 2014, zatiaľ čo Lebedeva už v auguste 2014.

Chodorkovskij i Lebedev vnímali svoje trestné stíhanie ako pomstu za to, že sa postavili proti politike Kremľa.

Agentúra RIA Novosti informovala, že Lebedev o milosť nežiadal, ani sa to nechystá urobiť. Vyhlásil to dnes jeho advokát Alexej Mirošničenko.

Putin musí EÚ lepšie presvedčiť

Guy Verhofstadt
Foto: TASR/AP
Líder skupiny liberálov a demokratov (ALDE) v Európskom parlamente Guy Verhofstadt v reakcii na správu, že amnestia ruského prezidenta Vladimira Putina sa bude týkať aj politických väzňov, vrátane podnikateľa Michaila Chodorkovského, uviedol, že toto gesto treba privítať, ale Putin musí EÚ dôraznejšie presvedčiť, že v Rusku je rešpektovaná vláda zákona.

"Ak sa potvrdia správy o prepustení Michaila Chodorkovského, tak ich môžeme iba privítať," uviedol Verhofstadt v správe pre médiá.

Líder tretej najsilnejšej frakcie v Európskom parlamente však dodal, že doterajšie drsné zaobchádzanie ruského súdneho systému s Chodorkovským a ostatnými politickými väzňami poslúžilo na zahanbenie a odsúdenie Ruska zo strany medzinárodného spoločenstva.

Líder ALDE upozornil na skutočnosť, že Putinova amnestia je vhodne načasovaná a má pomôcť zlepšiť obraz Ruska tesne pred Zimnými olympijskými hrami 2014 v Soči.

"Nepredstavuje to však dôkaz o zmene srdca v Kremli, alebo že vláda zákona bude teraz rešpektovaná. Svetoví lídri, ktorí sa chystajú na zimné olympijské hry by sa nemali dať zmiasť a nemali by si teraz myslieť, že môžu ísť s čistým svedomím do krajiny, ktorá plne rešpektuje ľudské práva svojich občanov," upozornil Verhofstadt. A dodal, že Putin bude musieť oveľa dôraznejšie presvedčiť EÚ, že "leopard naozaj zmenil svoje škvrny".

Estónska europoslankyňa z ALDE, spravodajkyňa tejto skupiny pre Rusko Kristiina Ojulandová slová svojho straníckeho lídra podporila vyhlásením, že Putinovo rozhodnutie udeliť milosť Chodorkovskému je krok správnym smerom.

"Aj keď nemáme oficiálne informácie o Chodorkovského žiadosti o udelenie milosti, privítali by sme toto rozhodnutie, pretože po desiatich rokoch väznenia z politických dôvodov je jasné, že sa nedá spoliehať na spravodlivý proces v rámci existujúceho súdneho systému v Rusku," skonštatovala europoslankyňa.

Ojulandová v tejto súvislosti zdôraznila, že Rusko by sa v budúcnosti malo vyvarovať rovnakých chýb a malo by reformovať svoj justičný systém tak, aby sa nemohol dostať pod kontrolu vládneho režimu a nemohol byť politicky zneužívaný.