Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin je nahý kráľ, varoval Chodorkovskij

Ruský prezident Vladimir Putin prichádza na mierové rozhovory o konflikte na Ukrajine v Minsku 11. februára 2015. Foto: TASR/AP

V posolstve bývalý magnát takisto vyzval Západ, aby pestoval vzťahy s ruskými opozičnými skupinami, pretože bude nasledovať očakávaný koniec Putinovej éry.

Londýn 27. februára (TASR) - Bývalý ruský magnát Michail Chodorkovskij varoval vo štvrtok šéfa Kremľa Vladimira Putina, že je "nahým kráľom" a riadi ekonomiku, ktorá bude ďalej slabnúť, čo nakoniec vyvolá bitku medzi súperiacimi klikami v Moskve. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Putin s nahou hruďou nie je mocným vodcom: je nahým kráľom," povedal publiku v Londýne Chodorkovskij, kedysi najbohatší človek v Rusku, ktorý ovládal najväčšiu ropnú spoločnosť v krajine Jukos. Keď však stratil Putinovu priazeň, v roku 2003 ho zatkli a prepustili až v roku 2013 po udelení milosti ruským prezidentom. Podnikateľ potom odišiel z Ruska.

Chodorkovskij v Londýne uviedol, že ruská ekonomika bude ďalej slabnúť a nakoniec jej slabá výkonnosť vyvolá boj medzi vplyvnými záujmovými skupinami, ktoré ovládajú Rusko.

V posolstve, ktoré zrejme rozhnevá 62-ročného šéfa Kremľa, bývalý magnát takisto vyzval Západ, aby pestoval vzťahy s ruskými opozičnými skupinami, pretože bude nasledovať očakávaný koniec Putinovej éry.

Bývalý ruský ropný magnát Michail Chodorkovskij.
Foto: FOTO TASR/AP


"V blízkej budúcnosti, keď sa režim začne meniť, budete musieť pestovať takéto vzťahy a budete mať na to veľmi málo času. Viem, čo hovorím, pretože som bol svedkom dvoch revolúcií v Rusku," vyhlásil 51-ročný Chodorkovskij na podujatí, ktoré zorganizoval nezávislý politický inštitút Chatham House so sídlom v Londýne.

Chodorkovskij dodal, že Putin prežíva súmrak svojej moci, ale finále jeho pôsobenia v prezidentskom úrade, ktoré sa začalo v roku 1999, môže trvať dlho a môže byť bolestné a nebezpečné pre Západ i pre Rusko.

"Rusko bude musieť vydržať dlhé obdobie agónie pri posteli chorého cisára. Bude to bolestné pre obyvateľov a nebezpečné pre Západ," uviedol Chodorkovskij.

Vyjadril tiež presvedčenie, že konflikt na Ukrajine sa bude stupňovať ďalej, pretože Putinov konečný cieľ je oveľa väčší.

"Putin nepotrebuje Donbas (východ Ukrajiny). Chce určovať osud sveta pri rozhovoroch s americkým prezidentom," vyhlásil Chodorkovskij.

"Putin sníva o tom, že sa so Spojenými štátmi dohodne na staronovom svetovom poriadku, keď bude svet rozdelený na sféry vplyvu. Keď nebude možné zasahovať do sféry toho druhého. Nehovoriac už o domácej politike," vysvetlil Chodorkovskij.