Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Putin: Sankcie uvalené na Rusko boli šťastím v nešťastí

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) počas výročného prejavu o stave krajiny pred poslancami oboch komôr Federálneho zhromaždenia 1. decembra 2016 v Moskve. Foto: TASR/AP

Podľa ruského prezidenta je návrat k zmiešanému systému hlasovania krokom v ústrety verejnej mienke.

Moskva 1. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes označil sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s jeho politikou voči Ukrajine za "šťastie v nešťastí".

Vysvetlil, že sankcie Západu a odvetné opatrenia Ruska pomohli ruským poľnohospodárom. Upozornil však, že takáto situácia nebude trvať večne.

"Pred dvoma rokmi sme začali čeliť závažným ekonomickým výzvam, nepriaznivej situácii na svetových trhoch, sankciám, keď - ako sa u nás hovorí - sme mali tancovať ako iný píska, keď sme mali ignorovať naše národné záujmy," pripomenul Putin.

Zdôraznil však, že "hlavné príčiny spomalenia ekonomiky (Ruska) sú v prvom rade v jeho vnútorných problémoch". Ak ich Rusko nevyrieši, mohlo by "ustrnúť na roky".

"Treba si jasne stanoviť ciele a postupne ich dosahovať," uviedol Putin a poukázal na to, že tento prístup funguje práve v ruskom poľnohospodárstve.

Poľnohospodársky sektor označil za oblasť, ktorá "kŕmi krajinu a dostáva sa na medzinárodné trhy". Dodal, že export ruskej poľnohospodárskej produkcie prináša Rusku viac ako export zbrojného priemyslu.

Putin informoval, že vláda chce podporiť ekonomický rast stimulmi pre poľnohospodárov a malých a stredných podnikateľov.

Poznamenal, že inflácia, ktorá sa vlani pohybovala okolo 13 percent, by tento rok mala klesnúť na šesť percent.


Hlavnú zodpovednosť nesie Jednotné Rusko


Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil dnes v Kremli s tradičným výročným posolstvom pred poslancami oboch komôr Federálneho zhromaždenia.

Venoval sa v ňom najmä ekonomike, ako aj sociálnej a vnútornej politike. Okrem iného uviedol, že Rusko "musí riešiť úlohy v zložitých podmienkach, ale národ znova ukázal, že je toho schopný".

Vyjadril sa aj k septembrovým voľbách do Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu. Povedal, že návrat k zmiešanému systému hlasovania je krokom v ústrety verejnej mienke. Vyhlásil tiež, že Rusko bude pokračovať v "demokratickom kurze". Upozornil pritom, že osobitnú zodpovednosť nesie strana Jednotné Rusko, ktorá má na základe výsledkov septembrových volieb do Štátnej dumy ústavnú väčšinu.

Ruský prezident v tejto súvislosti vyzdvihol aj rast vplyvu Štátnej dumy v ruskej spoločnosti.

Vyzdvihol immúnosť ruských občanov voči populizmu a demagógii


Ruský prezident Vladimir Putin dnes v príhovore k poslancom oboch komôr Federálneho zhromaždenia uviedol, že "zmyslom našej politiky je starostlivosť o ľudí".

V prejave sa vyjadril aj k rastu pôrodnosti v Rusku, pričom poukázal na opačný trend v mnohých európskych krajinách. Prisľúbil, že vedenie krajiny bude pokračovať v začatých zmenách v sociálnej sfére.

Putin zdôraznil, že "my sme jeden a jednotný národ a Rusko máme len jedno".

V tejto súvislosti vyjadril znepokojenie z nárastu zlomových udalostí a konfliktov vyvolaných rozdielnosťou názorov v politickej, národnostnej či náboženskej sfére.

"Veľmi dobre vieme, aké následky majú tzv. veľké otrasy," upozornil Putin. Poučiť z dejín sa musíme najmä v záujme zmierenia, vyhlásil ruský prezident a dodal, že "krivdy, hnev a urážky" z minulosti netreba prenášať do súčasnosti.

Putin vo svojom prejave vyzdvihol aj imúnnosť ruských občanov voči populizmu a demagógii. Zdôraznil tiež, že "nikto nemôže nikomu zakázať, aby si čokoľvek slobodne myslel". Dodal však, že "ak sa niekto považuje za pokrokovejšieho a inteligentnejšieho, musí k iným ľuďom pristupovať s rešpektom".

Ruský prezident požiadal prítomných poslancov i vládnych úradníkov v regiónoch, aby ľuďom pomáhali riešiť ich problémy ľudsky, "neschovávali sa v kanceláriách", ale išli medzi ľudí, oboznamovali sa s ich problémami a brali do úvahy ich želania a priority.

Vyzdvihol aj prácu dobrovoľníkov, najmä v oblasti ochrany životného prostredia či v sociálnej oblasti. Vyzval na zrušenie prekážok v práci dobrovoľníkov.

Putin: Deti sa musia naučiť samostatne myslieť, stanovovať si ciele a plniť ich


Ruský prezident Vladimir Putin sa dnes v tradičnom výročnom posolstve k poslancom oboch komôr Federálneho zhromaždenia venoval aj problematike školstva.

Ruskí školáci sa podľa neho musia naučiť "samostatne myslieť a stanovovať si ciele a dosahovať ich".
"Deti musia mať jasno v tom, že všetci majú rovnaké možnosti pre štart (do života)," upozornil Putin.
Navrhol vytvárať vzdelávacie projekty pre školy v divadlách, kinách a televízii, aby prilákali mládež. Vyslovil sa aj za to, aby sa k budovaniu vedecko-technologických parkov v Rusku pridali aj podnikatelia, univerzity a podnikateľské štruktúry.

Putin tiež zdôraznil, že v "Rusku nesmú zostať schátrané školské budovy". "Deti sa musia učiť v komfortných, moderných podmienkach," povedal.

Ruský prezident zdôraznil, že školy majú poskytovať vedomosti a vychovávať morálneho človeka. Poukázal aj na nutnosť prepojenia medzi školstvom, vedou a priemyselným odvetvím, a to v záujme prosperity ruskej ekonomiky. Vyslovil sa za zlepšenie financovania vedy a najmä za podporu mladých ruských vedcov, pričom uviedol, že pre nich bude vypracovaný špeciálny systém grantov, či otvorenie nových laboratórií. Apeloval aj na efektívnejšie zavádzanie vedeckých vynálezov do praxe, ktoré označil za jednu zo slabín v tomto sektore.

Putin: Boj proti korupcii nie je šou, vyžaduje si zodpovednosť a profesionalitu


Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že boj proti korupcii v Rusku nie je šou. Vykorenenie korupcie v Rusku si vyžaduje zodpovednosť a profesionalitu vyšetrujúcich a súdnych orgánov.

Zdôraznil tiež, že ani funkcia a ani konexie nemôžu nečestným štátnym úradníkom slúžiť ako ochrana. Putin však pripomenul, že nikoho neslobodno označovať za vinného bez toho, aby o jeho vine rozhodol súd.

Putin v tejto časti svojho prejavu narážal na nedávne zatknutie bývalého ruského ministra ekonomického rozvoja Alexeja Uľukajeva, ktorý je obvinený z prijatia úplatku dvoch miliónov dolárov za kladné stanovisko k odkúpeniu polovičného podielu regionálnej ropnej spoločnosti Bašnefť ruským ropným gigantom Rosnefť.

Uľukajev označil svoje obvinenie za provokáciu, svoju vinu poprel a odmieta vypovedať až do predloženia dôkazov.

Táto kauza vyvolala v Rusku šok, ale aj veľa dohadov. Hovorí sa, že nemusí ísť o boj s korupciou, ale o mocenský boj na najvyšších miestach.

Analytici poukazujú na to, že minister by sotva preberal úplatok v hotovosti. V Rusku, kde je korupcia bežným javom, je podľa nich úplatok vo výške dvoch miliónov dolárov pre ministra federálnej vlády "primalý", a to aj vzhľadom na hodnotu kontraktu o predaji štátneho podielu Bašnefti.

V moderných dejinách Ruska ešte nikdy nezadržali úradujúceho ministra federálnej vlády. Podľa spravodajskej stanice BBC je Uľukajev najvyššie postaveným ruským predstaviteľom, ktorého zadržali od roku 1991 - od neúspešného pokusu o štátny prevrat vo vtedajšom Sovietskom zväze.

Rusko je pripravené na spoluprácu s novou americkou administratívou


Rusko je pripravené na spoluprácu s novou americkou administratívou, a na to základe princípu vzájomnej výhodnosti. Vo svojom dnešnom prejave v Kremli to vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin, ktorý dodal, že Rusko a USA majú "spoločnú zodpovednosť za bezpečnosť vo svete".

Putin vo svojom prejave nespomenul meno novozvoleného prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý aj počas predvolebnej kampane, aj po svojom zvolení opakovane vyzýval na zlepšenie vzťahov s Ruskom. Ruský prezident dnes USA vyzval, aby spoločne s Ruskom bojovali proti hlavnej hrozbe súčasnosti - medzinárodnému terorizmu.
"My (Rusko) chápeme mieru svojej zodpovednosti a skutočne úprimne sme pripravení podieľať sa na riešení tých globálnych a regionálnych problémov, kde je naše zapojenie sa vhodné, potrebné a žiaduce," uviedol Putin.

Aktívna "východná politika" Ruska je podmienená jeho dlhodobými štátnymi záujmami, "v žiadnom prípade nie konjunktúrnymi dôvodmi súčasnosti či dokonca ochladením vzťahov s USA alebo EÚ". Ako príčinu orientácie ruskej zahraničnej politiky na Východ uviedol Putin okrem dlhodobých ruských záujmov aj "globálne vývojové tendencie".

Ako príklad vzájomne výhodnej spolupráce Putin uviedol vzťahy Ruska s Čínou, ktoré nie sú založené na dominantnosti jednej z krajín, "nech by bola akokoľvek silná", ale na "rešpektovaní záujmov všetkých štátov".

Putin vyzdvihol účinkovanie ruských vojakov v Sýrii


Ruský prezident Vladimir Putin dnes vysoko vyzdvihol ruských vojakov, ktorí sa zúčastňujú na vojenskej operácii v Sýrii a "teroristom (počas nej) spôsobili citeľné straty". Priznal však tiež, že k stratám došlo aj v radoch príslušníkov ruských jednotiek pôsobiacich v Sýrii.

Vo svojom prejave k poslancom Federálneho zhromaždenia Putin ocenil, že ruskí vojaci vyslaní do Sýrie i ruská flotila dokázali, že "sú schopné efektívne pracovať ďaleko od miest svojej stálej dislokácie".

Ruské jednotky pôsobia v Sýrii od septembra 2015 na základe žiadosti sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Vďaka náletom ruských lietadiel a ďalšej vojenskej pomoci sa sýrskej vládnej armáde podarilo výrazne podkopať pozície extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Sýrii a zničiť inštraštruktúru, ktorá IS slúžila na financovanie jeho vojenských či teroristických aktivít.

Vojenské angažovanie sa Ruska v sýrskom konflikte, ako aj postoj ruskej diplomacie k riešeniu tejto dlhoročnej krízy, v ktorej Moskva stojí na strane prezidenta Asada, vyvoláva znepokojenie Západu.