Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin hostil korunného princa z Abú Zabí, viedli rozhovory o Sýrii

Na archívnej snímke v strede ruský prezident Vladimir Putin, vpravo korunný princ z Abú Zabí, Muhammad bin Zájid Nahján. Foto: TASR/AP

Korunný princ poznamenal, že Moskva hrá dôležitú úlohu na Blízkom východe.

Moskva 24. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin bol dnes hostiteľom korunného princa z emirátu Abú Zabí, s ktorým viedli rozhovory zamerané na sýrsku krízu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Putin na začiatku dnešného stretnutia v Kremli privítal šejka Muhammada bin Zájida Sultána Nahjána a pochválil vzťahy zo Spojenými arabskými emirátmi (SAE), ktorých súčasťou je aj Abú Zabí. Ruský prezident dodal, že Moskva si želá tieto vzťahy rozšíriť.

Korunný princ poznamenal, že Moskva hrá dôležitú úlohu na Blízkom východe, a vyjadril nádej, že spolupráca medzi SAE a Ruskom pomôže región stabilizovať.

Princova návšteva nasledovala po sobotňajšej havárii lietadla nízkonákladovej spoločnosti FlyDubai, ktoré sa v silnom vetre zrútilo pri pristávaní v juhoruskom meste Rostov nad Donom. Zahynulo všetkých 62 ľudí na palube, väčšina z nich boli ruskí dovolenkári.

Kremeľ už skôr vyhlásil, že jednou z tém rozhovorov oboch politikov má dnes byť aj spolupráca pri vyšetrovaní tejto havárie.

Letisko v Rostove nad Donom leží neďaleko hranice s Ukrajinou a približne 950 kilometrov južne od Moskvy. V čase tragédie na letisku pršalo a fúkal prudký vietor s rýchlosťou 14-22 metrov za sekundu.

Stroj havaroval pri druhom pokuse o pristátie v sobotu 19. marca približne o 03.40 h miestneho času (01.40 h SEČ) a začal horieť.