Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Zahraničie

Putin je nespokojný s vládou, odvolal ministra regionálneho rozvoja

Ruský politik a štátnik, premiér, prezident Ruskej federácie (RF) v rokoch 2000-2008 a opäť od 7. mája 2012 VLADIMIR VLADIMIROVIČ PUTIN. Archívna foto. Foto: TASR/AP

Oleg Govorun si vraj neplnil svoje záväzky vyplývajúce z prezidentského výnosu. Putinovi sa tiež nepáčila jeho politika v oblasti bytových fondov.

Moskva 17. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin odvolal dnes Olega Govoruna z funkcie ministra regionálneho rozvoja a na jeho miesto vymenoval Igora Sľuňajeva, bývalého gubernátora Kostromskej oblasti.

Sľuňajev sa má podľa Putina sústrediť na obnovu bytového fondu v regiónoch, kde možno pozorovať výrazný odlev obyvateľstva. Ako spresňuje agentúra Reuters, bytový fond v ruských mestách je zastaraný, ale platby za služby s tým spojené sú neprimerane vysoké, čo vyvoláva nespokojnosť obyvateľstva.

Koncom septembra Putin Govorunovi vytkol nesplnenie nariadení, ktoré pre jeho rezort vyplynuli z prezidentských výnosov. Týždeň po tejto verejnej kritike sa objavila informácia, že Govorun podal demisiu, čo však neskôr hovorca jeho rezortu i hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dementovali s tým, že minister je práceneschopný.

Kremeľ rovnako odmieta tvrdenia niektorých analytikov a médií, že Putin je nespokojný s vládou premiéra Dmitrija Medvedeva. Verejná kritika dvoch členov kabinetu za nezvládnutie úloh stojacich pred ich ministerstvami by však podľa agentúry Reuters mohla naznačovať, že Putin vládu odvolá, najmä ak sa zhoršia hospodárske ukazovatele.

Putin, ktorý bol v úrade prezidenta Ruskej federácie aj v rokoch 2000-08, využíval odvolávanie ministrov aj na to, aby si udržal rešpekt podriadených, ako aj v záujme zachovania rovnováhy medzi mocenskými frakciami v Kremli.