Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Putin: Net! Európa: Áno! Tisícky Maďarov demonštrovali

Proti utorňajšej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina a proti východnému smerovaniu Maďarska protestovalo v Budapešti v pondelok 16. februára 2015 niekoľko tisíc Maďarov. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Protestný pochod zorganizovalo hnutie Humán Platform, podľa ktorého sa Orbán snaží nanútiť Maďarsku východné smerovanie.

Budapešť 16. februára (TASR) - Proti utorňajšej návšteve ruského prezidenta Vladimira Putina a proti východnému smerovaniu Maďarska začalo dnes večer protestovať v Budapešti niekoľko tisíc Maďarov. Protestný pochod pod heslom "Putin: net! Európa: áno!" sa vydal symbolicky od budapeštianskej Východnej stanice (Keleti pályaudvar) k Západnej stanici (Nyugati pályaudvar).





Demonštráciu zorganizovalo hnutie Humán Platform na Facebooku, kde organizátori uviedli, že v uplynulých rokoch sa politika maďarského premiéra Viktora Orbána stále viac približovala k Putinovej politike, čím sa Maďarsko čoraz viac vzďaľuje od Európy.



Orbán sa podľa nich snaží nanútiť Maďarsku východné smerovanie. Svedčiť o tom má aj dohoda s Ruskom o dostavbe dvoch blokov atómovej elektrárne v Paksi, ktorá podľa Humán Platform zbytočne zaťaží aj ďalšie generácie Maďarov.



"Demonštrujme za lepšie fungujúcu Európu a proti spojenectvu Orbána s Putinom, ktorý vraždí novinárov, aktivistov, obmedzuje slobodu zhromažďovania, slova, prenasleduje LGBTI (lesby, gejov, bisexuálov a transrodové osoby), začal vojnu proti Ukrajine, pričom ohrozuje prosperitu vlastných občanov sankciami z EÚ," píše sa vo výzve hnutia.

Aj problematická Európska únia je lepšia alternatíva než Putinova diktatúra, tvrdí hnutie. Ak sa podľa neho Maďarsko stane spojencom tejto diktatúry, bude medzinárodne izolované.