Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Putin môže získať 82% hlasov voličov, tvrdí agentúra lojálna Kremľu

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Jeho zvolenie sa pokladá za dopredu známy výsledok, pretože nemá žiadneho vážneho súpera, ale úrady sa zo všetkých síl snažia voľby prezentovať ako dôveryhodné a presvedčivé.

Moskva 11. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin môže dostať v blížiacich sa voľbách 82 percent hlasov, oznámila v pondelok agentúra Celoruské centrum pre výskum verejnej mienky (VCIOM), lojálna Kremľu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Rusi budú voliť hlavu štátu v prezidentských voľbách od piatka 15. marca do nedele 17. marca, a Putin sa uchádza o ďalšie šesťročné funkčné obdobie.

Jeho zvolenie sa pokladá za dopredu známy výsledok, pretože nemá žiadneho vážneho súpera, ale úrady sa zo všetkých síl snažia voľby prezentovať ako dôveryhodné a presvedčivé.

Traja kandidáti, ktorí buď otvorene podporujú Putina alebo sa držia línie Kremľa, sú vnímaní ako uchádzači bez šance a podľa prieskumu dostane každý z nich päť až šesť percent hlasov. Ústredná volebná komisia nepovolila žiadnemu opozičnému kandidátovi účasť vo voľbách.

Prieskumy verejnej mienky v Rusku sú kľúčovým nástrojom vlády na zisťovanie účinnosti kremeľskej propagandy, šírenej napríklad v štátnych médiách.

Kremľom ovládaná štátna televízia, prevažne sledovaná staršími Rusmi vo vidieckych oblastiach, vykresľuje Putina ako kandidáta, za ktorého nie je žiadna náhrada.

Putin je pri moci takmer štvrť storočia a v roku 2022 spustil inváziu na Ukrajinu. Tvrdí, že voľby sú hlasovaním o "budúcnosti Ruska". Vojnu na Ukrajine vysvetľuje ako boj proti rozpínavosti Západu, čo nachádza dobrú odozvu u mnohých Rusov.

Ak Putin získa vyše 80 percent hlasov voličov, bude to jeho najlepší výsledok v prezidentských voľbách a bude možné ho tlmočiť ako prejav dôvery voči vládnej moci.

V prezidentských voľbách v roku 2018 získal 76,7 percenta hlasov pri účasti 67,5 percenta voličov.

Volebná komisia uvádza, že v Rusku je 112 miliónov oprávnených voličov. Ďalšie dva milióny Rusov žijú v zahraničí.