Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Putin na budúci týždeň navštívi Kirgizsko

Na snímke Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putin neopustil Rusko od marca, kedy naňho Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v holandskom Haagu vydal zatykač za nezákonnú deportáciu ukrajinských detí do Ruska.

Biškek 4. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin navštívi na budúci týždeň Kirgizsko, informovali v stredu úrady tejto stredoázijskej krajiny. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Putin neopustil Rusko od marca, kedy naňho Medzinárodný trestný súd (ICC) so sídlom v holandskom Haagu vydal zatykač za nezákonnú deportáciu ukrajinských detí do Ruska.

"Na pozvanie prezidenta Kirgizska Sadyra Žaparova 12. októbra uskutoční prezident Ruskej federácie oficiálnu návštevu našej krajiny," uviedla kirgizská tlačová agentúra Kabar s odvolaním sa na predstaviteľa prezidentskej kancelárie.

Putin má navštíviť ruskú leteckú základňu v meste Kant východne od hlavného mesta Biškek pri príležitosti 20. výročia jej otvorenia, informovali ruské médiá.

Putin od začiatku rozpútania vojny na Ukrajine vo februári 2022 Rusko opustil len zriedka. Naposledy to bolo v decembri minulého roka, keď navštívil Kirgizsko a Bielorusko.

Kirgizsko neratifikovalo Rímsky štatút - zmluvu, ktorá zaväzuje členov ICC dodržiavať jeho rozhodnutia. Od marca tohto roku tak Putinovi na území členov ICC hrozí zatknutie.

Putin sa nezúčastnil ani na summite zoskupenia BRICS v júli v Juhoafrickej republika, členskom štáte ICC. V utorok ratifikoval zakladajúcu zmluvu ICC aj arménsky parlament. Jerevan tak bude uznávať jurisdikciu tohto súdu, čo rozhnevalo Moskvu.

Tento súd začal možné vojnové zločiny spáchané okupačnými ruskými vojakmi na Ukrajine vyšetrovať vlani v marci. Rusko nie je členom ICC a jeho jurisdikciu neuznáva.