Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Putin nariadil posilnenie armády o ďalších 170.000 vojakov

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok 27. novembra 2023. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok dekrét, ktorým nariadil zvýšiť počet príslušníkov armády o 15 percent.

Moskva 1. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin podpísal v piatok dekrét, ktorým nariadil zvýšiť počet príslušníkov armády o 15 percent, teda o takmer 170.000 vojakov. TASR o tom informuje na základe agentúr AP, AFP a DPA.

Počet vojakov slúžiacich v ruskej armáde sa tak celkovo zvýši na 1,32 milióna. V súlade s Putinovým nariadením armádu posilnia vojaci slúžiaci na základe kontraktu, ale aj branci, píše DPA.

Dekrét v piatok zverejnil Kremeľ, pričom okamžite nadobudol platnosť. Ide už o niekoľké rozšírenie armády, ktoré Putin nariadil v súvislosti s inváziou na Ukrajinu.

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že najnovší rozkaz nepredstavuje nijaké "významné rozširovanie brannej povinnosti". K navýšeniu počtu vojakov má podľa ministerstva dôjsť hlavne postupným náborom väčšieho počtu dobrovoľníkov. Ako dôvody posilnenia armády uviedol rezort tzv. špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine, ako Moskva označuje inváziu, a tiež rozširovanie NATO.

Ruské ministerstvo v tejto súvislosti dodalo, že v blízkosti ruských hraníc sa stále viac zhromažďujú sily NATO a rozmiestňujú systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane, pričom sa zvyšuje potenciál taktických jadrových síl Severoatlantickej aliancie. Posilnenie ruskej armády preto označilo za primeranú reakciu na "agresívne kroky" NATO.

Už niekoľko mesiacov po napadnutí Ukrajiny, v lete 2022, nariadil šéf Kremľa navýšenie ruskej armády na približne 1,15 milióna vojakov. Následne na jeseň 2022 vyhlásil čiastočnú mobilizáciu, v rámci ktorej bolo do bojov na Ukrajine povolaných približne 300.000 záložníkov. Rozkaz vtedy vyvolal v krajine paniku, pričom státisíce Rusov utiekli do zahraničia, aby sa vyhli odvodu.