Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Putin nariadil stiahnutie väčšiny ruských vojsk zo Sýrie

Na snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin, vpravo ruský minister obrany Sergej Šojgu počas spoločného rokovania v moskovskom Kremli 14. marca 2016. Ruský prezident Vladimir Putin nariadil dnes armáde stiahnutie hlavnej časti ruských ozbrojených síl zo Sýrie. Foto: TASR/AP

Stiahnutie vojsk by podľa ruského prezidenta mohlo byť stimulom pre politické riešenie konfliktu v Sýrii.

Moskva 14. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin nariadil dnes armáde stiahnutie hlavnej časti ruských ozbrojených síl zo Sýrie. Informovala o tom agentúra DPA.

"Úloha, ktorú ministerstvo obrany a ozbrojené sily pred sebou mali, bola bezo zvyšku splnená," povedal Putin ministrovi obrany Sergejovi Šojgu.

"Preto nariaďujem ministrovi obrany začať so sťahovaním hlavnej časti našich jednotiek zo Sýrskej arabskej republiky," uviedol podľa agentúry TASS ruský prezident.

Putin tiež dodal, že stiahnutie ruských vojsk by podľa neho mohlo byť stimulom pre politické riešenie konfliktu v Sýrii.




Asad: Ruské sily neodchádzajú zo Sýrie úplne


Sýrsky prezident Bašár Asad dnes uviedol, že Rusko zníži počet príslušníkov kontingentu svojich vzdušných síl v Sýrii, ale ruské vojská zo Sýrie úplne neodchádzajú. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na sýrsku štátnu televíziu.

Asad tak reagoval na dnešné vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina, že Rusko stiahne hlavnú časť svojich vojenských síl v Sýrii, pretože už splnili svoju úlohu.

Podľa Asada Rusko zníži svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii na "úroveň, ktorá bude zodpovedať situácii na zemi a pokračujúcemu prímeriu, ktoré momentálne v Sýrii vládne".

Sýrsky prezident ďalej uviedol, že spolupráca medzi Ruskom a Sýriou zabezpečila "víťazstvá nad teroristami a vrátila do krajiny bezpečnosť".

Putinov rozkaz stiahnuť hlavné ruské sily zo Sýrie komentoval aj ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin, ktorý povedal, že väčšina ruských síl zo Sýrie sa stiahne preto, aby Moskva poskytla impulz úsiliu o ukončenie päť rokov trvajúceho sýrskeho konfliktu.

Čurkin zároveň upozornil, že "boj s teroristami" bude pokračovať. Hlavnou úlohou ruských síl, ktoré v Sýrii zostanú, bude dohliadať na dodržiavanie prímeria, ktoré v krajine platí od 27. februára.