Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin nariadil tvrdo likvidovať sily ohrozujúce ruské jednotky v Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin, archívne foto Foto: TASR/AP

Teroristov v Sýrii Putin označil za priamu hrozbu pre Rusko.

Moskva 11. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes nariadil postupovať "maximálne tvrdo" pri likvidácii akýchkoľvek cieľov ohrozujúcich ozbrojené sily Ruskej federácie v Sýrii.

Teroristov v Sýrii Putin označil za priamu hrozbu pre Rusko. Vysvetlil, že aktivity Ruska nevychádzajú z "abstraktných záujmov, ale zámerom je ochrániť krajinu".

V rámci svojho vystúpenia pred rozšíreným kolégiom ministerstva obrany Putin vyhlásil, že ruské jednotky spôsobili teroristom v Sýrii veľké škody, preto si za svoje pôsobenie zaslúžia vysoké kladné ohodnotenie.

Podľa agentúry TASS Putin nariadil zosúladiť operácie ruských ozbrojených síl v Sýrii s veliteľskými centrálami Izraela a koalície vedenej Spojenými štátmi.

Okrem toho nariadil aj pokračovať v praxi neohlásených vojenských cvičení, ktoré preverujú bojaschopnosť ruskej armády. Za jednu z priorít tiež označil upevnenie bojového potenciálu strategických jadrových zbraní.


Povstalecká FSA s Asadovou armádou bojujú v Sýrii spoločne proti IS


Ruský prezident Vladimir Putin dnes v Moskve informoval, že podporná misia ruského letectva v Sýrii vyústila do zjednotenia úsilia Sýrskej slobodnej armády (FSA) a sýrskej vládnej armády, ktoré spoločne útočia na pozície islamistických teroristov.

Na zasadaní rozšíreného kolégia ministerstva obrany Putin vyhlásil, že by chcel "osobitne zdôrazniť, že práca našej leteckej skupiny viedla k zjednoteniu úsilia tak vládnych síl, ako aj Sýrskej slobodnej armády".

Podľa agentúry RIA Novosti Putin spresnil, že spoločne so sýrskou armádou podniká útoky na pozície islamistov asi 5000 príslušníkov FSA. Dochádza k tomu v provinciách Homs, Hamá, Aleppo a Rakka.

Putin dodal, že ruské letectvo tak poskytuje podporu nielen vládnym jednotkám, ale aj časti jednotiek FSA, ktorým tiež dodáva výzbroj, strelivo a ďalšie materiálne zabezpečenie.

Putin ako hlavný veliteľ ruských ozbrojených síl dnes v Moskve na zasadaní rozšíreného kolégia ministerstva obrany vytýčil hlavné ciele tohto rezortu na budúci rok a vypočul si správu o aktuálnom stave ruskej armády, ktorú predniesol minister obrany Sergej Šojgu.