Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin o týždeň zavíta do Fínska, ktoré oslavuje výročie nezávislosti

Vladimir Putin, archívne foto. Foto: TASR/AP

Moskva spresnila, že prezident Putin zavíta do Fínska na pozvanie svojho náprotivku Saulima Niinistöma.

Helsinki/Moskva 19. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin zavíta 27. júla do Fínska, kde bude rokovať s tamojším prezidentom Saulim Niinistöm. V hlavných mestách oboch krajín o tom dnes informovali tlačové služby hláv štátov.

Kremeľ podľa agentúry TASS spresnil, že predmetom rokovania bude široká škála otázok súvisiacich s rusko-fínskou spoluprácou v oblasti obchodu, kultúry, školstva a humanitárnych záležitostí. Prezidenti si vymenia názory aj na regionálne a medzinárodné problémy.

Moskva spresnila, že Putin zavíta do Fínska na pozvanie svojho náprotivku. "Návšteva je načasovaná na 100. výročie vyhlásenia nezávislosti Fínska," uviedol Kremeľ s tým, že dejiskom prezidentskej schôdzky bude mesto Savonlinna, kde sa v rovnakom čase bude konať medzinárodný operný festival s účasťou moskovského Veľkého divadla.

Agentúra Reuters pred časom konštatovala, že Fíni sú voči Rusku obozretní, keďže Fínsko bojovalo proti vtedajšiemu Sovietskemu zväzu v tzv. zimnej vojne v rokoch 1939-40 i v tzv. pokračovacej vojne v rámci druhej svetovej vojny.

Odvtedy sú vzťahy medzi oboma krajinami priateľské. Fínsko sa však vyhýba akejkoľvek politike, ktorou by si Rusko mohlo pohnevať. Preto sa Fínsko ani nesnaží o vstup do NATO.