Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Putin: Obyvatelia mnohých postsovietskych republík ľutujú rozpad ZSSR

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ruský prezident sa už mnohokrát zmienil o svojej vlastnej ľútosti nad rozpadom ZSSR v roku 1991. Známy je jeho výrok, v ktorom opísal pád ZSSR ako "najväčšiu geopolitickú katastrofu 20. storočia".

Soči 19. októbra (TASR) - Obyvatelia mnohých postsovietskych republík ľutujú rozpad bývalého Sovietskeho zväzu, vyhlásil vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin, pričom ZSSR označil za "silný štát".

Ľudia v týchto bývalých republikách "si to vykladajú svojím spôsobom, ale všetci sú rovnako presvedčení, že život v Sovietskom zväze bol bezpečnejší, pokojnejší. Cítili sa istejšie. V jednom veľkom, spoločnom, silnom štáte bolo viac príležitostí," vyhlásil Putin na Valdajskom medzinárodnom diskusnom klube v Soči, informuje stanica France 24.

Gruzínsko, postsovietska krajina, viedlo v roku 2008 vojnu s Moskvou ako svojím bývalým vládcom o odštiepenecké regióny, zatiaľ čo pobaltské štáty sa usilujú o odstránenie stôp svojej sovietskej minulosti.

Konflikt na východe Ukrajiny, ktorý si vyžiadal vyše 10.000 mŕtvych, trvá už štyri roky a Kyjev sa usiluje vymaniť z ruskej sféry vplyvu. Bielorusko aj stredoázijské republiky však zostávajú blízkymi spojencami Moskvy.

Putin sa už mnohokrát v minulosti zmienil o svojej vlastnej ľútosti nad rozpadom ZSSR v roku 1991. Známy je jeho výrok, v ktorom opísal pád ZSSR ako "najväčšiu geopolitickú katastrofu 20. storočia".