Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Putin ocenil ruskú vlajku ako symbol sebaurčenia

Ruský prezident Vladimir Putin v Moskve. Foto: TASR/AP

Šéf Kremľa ďalej uviedol, že ruské školy otvoria v septembri školský rok ceremóniou vztýčenia vlajky a spievaním ruskej štátnej hymny.

Moskva 22. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin označil v pondelok ruskú vlajku za symbol krajiny, ktorá je odhodlaná brániť svoje záujmy a byť vernou tradičným hodnotám. Spravil tak v príhovore venovanému Dňu štátnej vlajky, ktorý si v Rusku v pondelok pripomínajú. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Vo svojom príhovore venovanom tomuto sviatku sa šéf Kremľa nezmienil o ruskej vojenskej operácii na Ukrajine, avšak spomenul niektoré z už predtým spomínaných odôvodnení vyslania ruských vojakov do susednej krajiny.

"Štátna vlajka symbolizuje oddanosť našim tradičným hodnotám... a úctu k víťazstvám našich predkov, ktorí nám odkázali, aby sme opatrovali a chránili našu vlasť a nikdy nedopustili vonkajší diktát a hegemóniu. Snaha žiť podľa vlastnej vôle, vybrať si vlastnú cestu a ísť po nej sa stala časťou genetického kódu nášho národa," uviedol Putin.

"Sme neoblomní pri presadzovaní iba takej politiky na medzinárodnej scéne, ktorá zodpovedná základným záujmom našej vlasti," pokračoval ruský prezident.

Putin a ďalší ruskí predstavitelia pritom odôvodnil vpád ruských vojakov na Ukrajinu ako účinné a obranné opatrenie proti rozrastajúcemu sa vplyvu Západu, všíma si AP.

Šéf Kremľa ďalej uviedol, že ruské školy otvoria v septembri školský rok ceremóniou vztýčenia vlajky a spievaním ruskej štátnej hymny.

Deň štátnej vlajky Ruskej federácie je pripomienkou neúspešného pokusu o prevrat z augusta 1991, keď sa tesne pred rozpadom Sovietskeho zväzu pokúsila moci chopiť skupina konzervatívnych komunistických funkcionárov. Tento rok sa toto výročie oslavuje len dva dni predtým, ako si Ukrajina pripomenie presne šesť mesiacov od začiatku ruskej vojenskej invázie.