Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Putin vyzval svet na vytvorenie protiteroristickej koalície

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu na 70. zasadanutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku 28. septembra 2015. Foto: TASR/AP/Richard Drew

Šéf Kremľa na 70. zasadaní Valného zhromaždenia OSN označil za chybu nespolupracovať v boji proti terorizmu s Asadom. Pozrite si VIDEO.

New York 28. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku povedal, že by bolo obrovskou chybou nespolupracovať s režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Zároveň vyzval na vytvorenie širokej koalície v boji proti terorizmu. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Myslíme si, že by bolo obrovskou chybou odmietnuť spolupracovať so sýrskou vládou a jej ozbrojenými silami, ktoré muž proti mužovi hrdinsky bojujú proti terorizmu," povedal Putin na 70. zasadaní Valného zhromaždenia OSN.

"Mali by sme konečne uznať, že nikto okrem prezidenta Asada a (kurdských) milícií proti Islamskému štátu (IS) a ostatným teroristickým organizáciám v Sýrii naozaj nebojuje," povedal ruský prezident.

Putin zároveň vyzval svet na vytvorenie širokej protiteroristickej koalície, ktorej súčasťou by boli aj sýrske vládne sily, pričom ich nezapojenie do boja proti IS označil za obrovskú chybu.

Šéf Kremľa okrem iného vo svojom prejave kritizoval Západ za to, že vyzbrojuje tzv. umiernených vzbúrencov v Sýrii, ktorí sa následne pridávajú na stranu teroristov z Islamského štátu.

Bez toho, aby menoval Spojené štáty, Putin podľa agentúry AP povedal, že po "skončení studenej vojny vzniklo jediné centrum moci a objavili sa pokusy prehodnotiť úlohu OSN".