Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin po útoku v Dúme varoval Merkelovú pred provokáciami

Na archívnej snímke Vladimir Putin a Angela Merkelová. Foto: TASR/AP

Putin upozornil na význam konsolidácie medzinárodného úsilia o normalizáciu humanitárnej situácie v celej Sýrii v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN číslo 2401.

Moskva/Berlín 9. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin telefonoval v súvislosti s útokom v sýrskom meste Dúmá s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a vyzval ju na opatrný prístup k správam o údajnom použití chemických zbraní. S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie tlačovej služby Kremľa o tom informovala agentúra AP.

Merkelová a Putin si podľa agentúry TASS vymenili názory na situáciu v Sýrii. Venovali sa aj tvrdeniam mnohých západných štátov, ktoré obviňujú vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada z použitia chemických zbraní.

Ruská strana v tejto súvislosti zdôraznila neprípustnosť "provokácií a špekulácií". Putin upozornil na význam konsolidácie medzinárodného úsilia o normalizáciu humanitárnej situácie v celej Sýrii v súlade s rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN číslo 2401.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v pondelok uviedla, že údajné nasadenie chemických zbraní v Dúme preverí. Jej experti už vykonali predbežnú analýzu udalosti a zhromažďujú informácie "zo všetkých dostupných zdrojov, aby sa zistilo, či (v Dúme) došlo k použitiu chemických zbraní".