Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Putin podpísal zákon zakazujúci zmenu pohlavia a rodu

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin v Moskve v piatok 21. júla 2023. Foto: TASR/AP

Prijatá legislatíva zakazuje "lekárske zásahy zamerané na zmenu pohlavia osoby", ako aj zmenu rodu osoby v oficiálnych dokumentoch a vo verejných záznamoch.

Moskva 24. júla (TASR) - Šéf Kremľa Vladimir Putin v pondelok podpísal zákon zakazujúci zmenu pohlavia aj zmenu rodu v oficiálnych dokumentoch. Návrh zákona už pred tým jednohlasne schválili obe komory ruského parlamentu, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Týmto spôsobom chce Kremeľ podľa vlastných vyhlásení ochrániť hodnoty, ktoré označuje za tradičné. Ruskí zákonodarcovia opisujú tieto opatrenia ako ochranu Ruska pred údajnou "západnou protirodinnou ideológiou". Niektorí z nich označili zmenu rodu či pohlavia za "nefalšovaný satanizmus".

Prijatá legislatíva zakazuje "lekárske zásahy zamerané na zmenu pohlavia osoby", ako aj zmenu rodu osoby v oficiálnych dokumentoch a vo verejných záznamoch. Jedinou výnimkou bude lekársky zásah na úpravu vrodených anomálií.

Zákon tiež ruší manželstvá, v ktorých má jedna osoba "zmenené pohlavie", a zakazuje transrodovým ľuďom stať sa pestúnmi detí alebo adoptívnymi rodičmi.

Rusko začalo postihovať LGBTQ+ ľudí pred približne desiatimi rokmi, keď Putin vyhlásil, že bude svoju politiku zameriavať na údajné "tradičné rodinné hodnoty". V tom ho podporila aj ruská pravoslávna cirkev spriaznená s vládnucim režimom.

Kremeľ v roku 2013 prijal legislatívu, ktorá zakazuje akékoľvek verejné schvaľovanie "netradičných sexuálnych vzťahov" pred neplnoletými osobami. Putin potom v roku 2020 presadil reformu ústavy, ktorá zakazuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia. Vlani podpísal zákon zakazujúci "propagáciu netradičných sexuálnych vzťahov" aj pred dospelými.