Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin posmrtne vyznamenal zdravotné sestry a ďalších zabitých v Sýrii

Ruský prezident Vladimir Putin na zasadnutí Valdajského klubu, 27. októbra 2016. Foto: TASR/AP

Putin udelil Rad odvahy aj detskému lekárovi, profesorovi z Vojensko-lekárskej akadémie S. M. Kirova Vadimovi Arsentevovi, ktorý utrpel vážne zranenia.


Moskva 8. decembra (TASR) - Šéf Kremľa Vladimir Putin podpísal dnes dekrét o udelení Radu odvahy vojenským a civilným zamestnancom ruských ozbrojených síl, ktorí zahynuli alebo utrpeli zranenia v Sýrii. Informovalo o tom tlačové oddelenie Kremľa.

Rad odvahy dostali posmrtne plukovník Ruslan Galickij, plukovník Eduard Skvorcov a dve zdravotné sestry - seržantky Nadežda Duračenková a Galina Michajlovová.

Putin udelil Rad odvahy aj detskému lekárovi, profesorovi z Vojensko-lekárskej akadémie S. M. Kirova Vadimovi Arsentevovi, ktorý utrpel vážne zranenia.

"Riskujúc svoje životy ruský armádny personál robí všetko, čo je v jeho silách, aby pomáhal sýrskej armáde v boji proti teroristom a zachraňoval životy civilistov," uviedol Putin.

Plukovník Galickij - vojenský poradca sýrskej armády - zahynul v utorok po tom, čo utrpel vážne zranenia v západnej časti severosýrskeho mesta Aleppo, ktoré ostreľovali teroristi, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

Podľa rezortu obrany zdravotné sestry Duračenková a Michajlovová zahynuli v pondelok po útoku teroristov na ruskú poľnú nemocnicu v Aleppe. Zdroje z nemocnice uviedli, že išlo o tridsiatničky, ktoré mali deti. Pri tomto útoku utrpel vážne zranenia lekár Vadim Arsentev.

Pri ostreľovaní nemocnice utrpeli zranenia aj miestni obyvatelia, ktorí tam prišli na vyšetrenie. V čase útoku sa tam zhodou okolností nenachádzali desiatky sýrskych detí zo štvrtí východného Aleppa oslobodených vládnymi jednotkami, ktoré aj s ich matkami očakávali v nemocnici na vyšetrenie. Ich príjazd do zdravotného zariadenia sa oneskoril kvôli problémom s prepravou.

Rusko z útoku na poľnú nemocnicu obvinilo protivládnych povstalcov a ich západných mecenášov, ako uviedol hneď v pondelok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

"Bez najmenších pochybností (poľnú nemocnicu) ostreľovali ozbrojenci opozície," vyhlásil Konašenkov. Dodal, že "v Moskve vieme, od koho dostali súradnice oddelenia príjmu pacientov ruskej nemocnice v čase, keď ešte len začínala fungovať".