Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Putin pricestoval do Minsku, zmienke o Ukrajine sa s Lukašenkom vyhli

Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a bieloruský prezident Alexander Lukašenko pózujú pred ich rozhovormi v Minsku 19. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Bieloruský prezident umožnil Rusku využiť územie svojej krajiny ako jeden z východiskových bodov pre februárový vojenský útok Moskvy na susednú Ukrajinu.

Moskva/Minsk 19. decembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin ani jeho bieloruský hostiteľ, prezident Alexandr Lukašenko, sa vo verejnom vyhlásení po pondelkovom stretnutí v Minsku nezmienili o Ukrajine. Informuje o tom TASR na základe správ televízie CNN a agentúry AFP.

Putin v krátkom vyjadrení označil Bielorusko za najbližšieho spojenca Ruska. Očakáva, že vzájomná obchodná výmena tento rok dosiahne rekordných 40 miliárd eur.

Lukašenko podľa CNN uviedol, že napriek istým "ostrejším hranám" vo vzájomných vzťahoch tieto dva štáty nachádzajú odpovede na všetky hrozby. Podľa AFP vyzval na užšiu vojenskú spoluprácu Bieloruska s Ruskom.

"Rusko a Bielorusko sú otvorené dialógu s ostatnými štátmi, vrátane európskych. Dúfam, že tieto čoskoro začnú načúvať hlasu rozumu," vyhlásil Lukašenko.

Pred návštevou Putina v Minsku sa špekulovalo, že bude tlačiť na Lukašenka, aby na Ukrajinu poslal bieloruské jednotky, ktoré by tak bojovali po boku Rusov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však tieto úvahy odmietol ako "hlúpe nepodložené výmysly".

Ruský prezident priletel do Bieloruska, kde rokoval s Lukašenkom



Ruský prezident Vladimir Putin pricestoval v pondelok do bieloruského hlavného mesta Minsk na rokovania s tamojším lídrom Alexandrom Lukašenkom. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Ruská štátna televízia odvysielala zábery, na ktorých vidieť Putina, ako vychádza z lietadla na zasneženom letisku v Minsku, kde ho pred bilaterálnymi rokovaniami privítal jeho blízky spojenec Lukašenko.

Bieloruský prezident umožnil Rusku využiť územie svojej krajiny ako jeden z východiskových bodov pre februárový vojenský útok Moskvy na susednú Ukrajinu. Do tamojšej vojny sa však doposiaľ priamo nezapojil, hoci sa opakovane objavujú obavy, že by tak mohol urobiť.

Lukašenkova kancelária v piatok potvrdila, že obaja prezidenti budú počas Putinovej pracovnej návštevy rokovať v Paláci nezávislosti v Minsku. Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že obaja lídri budú najskôr rokovať vo dvojici a následne sa k nim pridajú aj viacerí ministri, aby prediskutovali otázky súvisiace s "bielorusko-ruskou integráciou".