Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Putin chce v Izraeli rokovať o iránskom jadrovom programe

Foto: TASR/AP

Podľa predstáv Izraela má Rusko vyvíjať nátlak na Irán, aby sa vzdal jadrového programu. V opačnom prípade môže dôjsť k vojenskému konfliktu.

Jeruzalem 25. júna (TASR) - Patová situácia medzi Západom a Teheránom kvôli iránskemu jadrovému programu bude dnes podľa očakávania hlavným bodom programu ruského prezidenta Vladimira Putina v Izraeli, kde najvyšší predstaviteľ Ruskej federácie začal 24-hodinovú návštevu.

Putin pricestoval do židovského štátu dnes napoludnie a odviezli ho priamo do pobrežného mesta Netanja, 30 kilometrov od metropoly Tel Aviv.

Tam sa zúčastnil na slávnostnom odhalení pamätníka veteránom z Červenej armády, ktorí bojovali v druhej svetovej vojne. Z Netanje odcestuje do Jeruzalema na rozhovory s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktoré sa podľa vyjadrení oficiálnych predstaviteľov budú zameriavať na iránsky jadrový program, oznámila agentúra AP.

Izrael chce, aby Rusko vytváralo nátlak na Irán, nech sa vzdá programu na obohacovanie uránu, ktorého účelom je podľa presvedčenia Iránu a svetových lídrov vyrobiť atómové bomby. Irán tvrdí, že jeho program má výlučne civilné ciele.

Izraelský prezident Šimon Peres vyzval dnes ruského prezidenta Vladimira Putina, aby podnikol kroky na odvrátenie hrozby možného získania jadrových zbraní Iránom, ako aj zastavenie násilia v Sýrii.

"Som si istý, že Rusko, ktoré zasadilo úder fašizmu, nepripustí podobné hrozby ani dnes - ani iránsku hrozbu, ani krviprelievanie v Sýrii," povedal Peres na ceremónii.

Peres (88) pripomenul úlohu sovietskych vojakov pri oslobodení koncentračných táborov tým, že židovský ľud je ruskému ľudu zaviazaný "historickou vďakou". Putin pamätník vyzdvihol ako "večnú spomienku" na hrôzy druhej svetovej vojny. "Víťazstvo v roku 1945 bolo víťazstvom pre celé ľudstvo," zdôraznil.

Hlavnými témami rozhovorov Putina s izraelskými predstaviteľmi v Jeruzaleme by podľa očakávaní mali byť práve iránsky jadrový program a situácia v Sýrii. Putinova dvojdňová cesta do Izraela, Predjordánska a Jordánska je vnímaná ako snaha zvýšiť vplyv Ruska v regióne v čase, keď Západ i niektoré arabské krajiny kritizujú postoj Moskvy proti ich úsiliu prinútiť sýrskeho prezidenta Bašára Asada k rezignácii.

Rusko, spoločne s Čínou, sa zaslúžilo o to, že štyri série medzinárodných sankcií proti Iránu boli zmiernené. Pridalo sa však k svetovým veľmociam v ich úsilí donútiť Teherán, aby sa vzdal jadrových ambícií.

Postoj Ruska k sankciám by v budúcnosti pomohol rozhodnúť, či Izrael zaútočí na iránske nukleárne zariadenia - Izrael totiž varoval, že ak Teherán neodstúpi od jadrového programu, mohol by nasledovať vojenský úder.