Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin prijal bavorského krajinského premiéra Seehofera

ruský prezident Vladimir Putin, archívne foto Foto: TASR/AP

Už počas letu do Moskvy bavorský premiér pripomenul, že sankcie voči Rusku mali značné negatívne dôsledky pre jeho spolkovú krajinu, jej ekonomiku i poľnohospodárstvo.


Moskva 3. februára (TASR) - Za uvoľnenie sankcií uvalených medzinárodným spoločenstvom na Ruskú federáciu sa dnes na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom v jeho rezidencii neďaleko Moskvy vyslovil bavorský krajinský premiér Horst Seehofer.

Podľa jeho slov treba realisticky posúdiť, ako zrušiť sankcie - či vo viacerých malých krokoch alebo jednom veľkom.

Líder koaličnej Kresťanskosociálnej únie (CSU) ubezpečil v súvislosti s množstvom nevyriešených kríz vo svete o úprimnom úmysle obnoviť dôveru a normalitu v bilaterálnych vzťahoch a prispieť tak k napredovaniu aj pri riešení náročných úloh.

"Problémy súčasnosti sa dotýkajú nás všetkých,"
uviedol v reakcii ruský prezident, ktorý sa poďakoval bavorskému premiérovi za návštevu. "Vieme o Vašom postoji, Vašej vôli urobiť mnoho pre normalizáciu," citovala Putina agentúra DPA.

Už počas letu do Moskvy bavorský premiér pripomenul, že sankcie voči Rusku mali značné negatívne dôsledky pre jeho spolkovú krajinu, jej ekonomiku i poľnohospodárstvo. Škody zaznamenala aj ruská ekonomika. Preto by malo byť v záujme všetkých zainteresovaných "v dohľadnom čase dospieť k zmenám", o čo sa bude Seehofer usilovať.

Seehofer však netajil, že Rusko by nemalo zabudnúť splniť "domáce úlohy" v súvislosti s konfliktom na Ukrajine. Rozhovor s najvyšším ruským predstaviteľom, ktorý prebiehal v dobrej atmosfére, označil za dosť intenzívny. Nebolo však pochýb, kto je na ktorej strane, poznamenal.

Seehofer upozornil na schôdzke s Putinom na ohlasy, ktoré v Bavorsku vyvolávajú udalosti v zahraničí, pričom spomenul Sýriu, Ukrajinu, ale aj vysoký počet migrantov v Európe. Vyjadril presvedčenie, že všetko sa dá vyriešiť len spoločnými silami, nie cestou konfrontácie. Dodal, že tak, ako sa v tomto smere snaží spolupracovať s nemeckou spolkovou vládou, a nie ísť proti nej, tak chce spolupracovať aj s Ruskom, nie ísť proti nemu.

Obaja štátnici hovorili aj o úzkych hospodárskych vzťahoch medzi Ruskom a Bavorskom a netajili znepokojenie z poklesu objemu obchodnej výmeny.

Súčasťou štvrtkového programu Horsta Seehofera v Moskve bude popri rokovaniach s ministrami priemyslu a hospodárstva Ruskej federácie aj stretnutie s vedením ruskej metropoly.