Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Putin prisľúbil ruskému letectvu stovky nových lietadiel

Vladimir Putin Foto: TASR/AP Photo

Uviedol to na leteckej šou v meste Žukovskij neďaleko Moskvy, ktorá sa konala pri príležitosti 100. výročia existencie ruského letectva.

Moskva 11. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin prisľúbil dnes vojenskému letectvu stovky nových lietadiel v rámci rozsiahleho programu modernizácie ozbrojených síl krajiny.

Uviedol to na leteckej šou v meste Žukovskij neďaleko Moskvy, ktorá sa konala pri príležitosti 100. výročia existencie ruského letectva.

Podľa Putina armáda do roku 2020 dostane vyše 600 nových bojových lietadiel a 1000 helikoptér. Posilnenie bojovej kapacity letectva pritom označil za kľúčovú prioritu svojej vlády.

"Chcem poďakovať všetkým, ktorý letectvu pomohli prežiť ťažké obdobie 90. rokov a začiatku nasledujúceho desaťročia," konštatoval staronový šéf Kremľa na stretnutí s vojenskými pilotmi a leteckými veteránmi.

Po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 Rusko zmietané ekonomickými ťažkosťami muselo radikálne obmedziť výdavky na armádu. Letectvo bolo odkázané na zastarávajúce sovietske stroje a pilotom chýbali pravidelné tréningové lety.

Nárast príjmov z ropy z posledných rokov umožnil Kremľu odštartovať ambicióznu modernizáciu vojenského arzenálu krajiny. Už tento rok ruské letectvo dostane prvú dodávku 180 nových lietadiel.