Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin prisľúbil Srbsku podporu v otázkach jeho nárokov na Kosovo

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR

Putin hovoril s Nikoličom aj o nedávnej dohode Srbska, ktorá umožňuje zotrvanie posádok Severoatlantickej aliancie v tejto balkánskej krajine.

Moskva 10. marca (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin prisľúbil, že bude pokračovať v podporovaní územnej celistvosti Srbska vrátane jeho nárokov na sporné územie Kosova. Oznámil to srbský prezident Tomislav Nikolič, ktorého cituje agentúra DPA.

"Putin jasne uviedol, že Srbsko sa môže spoľahnúť na Rusko všade, kde (Belehrad) obhajuje svoju územnú integritu a nezávislosť, najmä v Kosove," povedal Nikolič po dnešnom stretnutí s Putinom v Moskve.

Srbsko, ktoré sa dlhodobo teší úzkym vzťahom s Moskvou, sa spolieha na podporu Ruskej federácie v diplomatickom boji za zamedzenie tomu, aby sa Kosovo, jeho odštiepenecká oblasť, stalo súčasťou OSN.

Putin hovoril s Nikoličom aj o nedávnej dohode Srbska, ktorá umožňuje zotrvanie posádok Severoatlantickej aliancie v tejto balkánskej krajine. Podľa srbského lídra je účelom tohto dohovoru likvidácia vojenského arzenálu.

Nikoličova návšteva Moskvy sa uskutočnila v čase, keď sa Belehrad usiluje o reformy, ktoré by krajine uľahčili vstup do Európskej únie. Tento krok podporuje aj srbský premiér Aleksandar Vučič, ktorý má väčšiu moc než prezident.

Nikolič, otvorene proruský líder, sa opakovane vyjadruje proti členstvu Srbska v EÚ a najmä proti užším vzťahom Belehradu so Severoatlantickou alianciou. Prezident podľa svojho februárového vyjadrenia očakáva, že nová vláda, ktorá vznikne po predčasných voľbách naplánovaných na 24. apríla, umožní stálu ruskú prítomnosť v Srbsku.