Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin prisľúbil symetrickú odpoveď na americký raketový test

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Test rakety stredného doletu oznámilo USA v pondelok. Uskutočnil sa len 16 dní po tom, ako Spojené štáty oficiálne odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu.

Moskva 23. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že nariadil armáde, aby sa pripravila na "symetrickú odpoveď" po tom, ako Washington oznámil, že uskutočnil skúšku donedávna zakázanej rakety stredného doletu.

Putin podľa agentúry AFP uviedol, že nariadil analýzu "úrovne hrozby pre našu krajinu vytvorenú krokmi USA a prijatie komplexných opatrení s cieľom pripraviť symetrickú odpoveď".

Ruský prezident na schôdzke stálych členov Bezpečnostnej rady Ruskej federácie (SBRF) zdôraznil, že Moskva sa nemôže nečinne prizerať tomu, ako Spojené štáty ohlasovaním rozmiestňovania nových rakiet v ázijsko-tichomorskom regióne "ovplyvňujú naše kľúčové záujmy, keďže ide o oblasť blízko našich hraníc".

Americký minister obrany Mark Esper tento mesiac vyhlásil, že podporuje návrh na to, aby boli už v dohľadnom čase v Ázii rozmiestnené zo zeme odpaľované balistické rakety stredného doletu (IRBM).

Putin na toto vyhlásenie reagoval sťažnosťou, že Spojené štáty sú teraz v pozícii, keď môžu obdobné rakety rozmiestniť aj v Európe. "Toto všetko nás necháva bez pochýb o tom, čo bolo skutočným dôvodom, pre ktorý USA odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF)... Chceli si otvoriť cestu k rozmiestňovaniu rakiet v rôznych častiach sveta," povedal Putin.

"Nikdy sme nechceli, nechceme a nebudeme chcieť byť zatiahnutí do nákladných a pre ekonomiku škodlivých pretekov v zbrojení. Napriek tomu som vo svetle týchto udalostí prikázal ministerstvu obrany, ministerstvu zahraničných vecí a ostatným relevantným orgánom, aby analyzovali to, akú hrozbu pre nás tieto kroky USA predstavujú, a aby prijali dôkladné, recipročné protiopatrenia," dodal ruský prezident.

Napriek tomuto nariadeniu Putin zopakoval, že Rusko je pripravené obnoviť so Spojenými štátmi rokovania o obnovení vzájomnej dôvery a posilnení globálnej bezpečnosti.

Spojené štáty medzitým avizovali, že nemajú v pláne rozmiestňovať v Európe nové zo zeme odpaľované IRBM.

Test rakety stredného doletu oznámilo americké ministerstvo obrany v pondelok. Uskutočnil sa len 16 dní po tom, ako Spojené štáty oficiálne odstúpili od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), ktorú uzavreli so Sovietskym zväzom v roku 1987, teda v období studenej vojny.

Zmluva INF zakazovala Spojeným štátom a Rusku okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500-5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny. Rusko i Spojené štáty plnenie INF už skôr v tomto roku pozastavili, keď sa vzájomne obvinili z jej porušovania.

Moskva v utorok vyhlásila, že Spojené štáty stupňujú vojenské napätie. "Je to všetko poľutovaniahodné. USA zjavne smerujú k eskalácii vojenského napätia," uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. Podľa neho sa Rusko nedá zatiahnuť do pretekov v zbrojení a Moskva nemá v úmysle rozmiestniť nové rakety, ak tak ako prvé niekde vo svete neurobia Spojené štáty.

Čína v utorok varovala, že americký test rakety stredného doletu povedie k novým pretekom v zbrojení. "Tento krok Spojených štátov spustí nové kolo pretekov v zbrojení vedúce k eskalácii vojenskej konfrontácie, ktorá bude mať vážny negatívny vplyv na medzinárodnú a regionálnu bezpečnostnú situáciu," uviedol hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Keng Šuang. Podľa neho by USA mali upustiť od "mentality studenej vojny" a mali by robiť viac na prospech "medzinárodného a regionálneho mieru a pokoja".