Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Putin prisľúbil zvýšenie útočného potenciálu špeciálnych jednotiek

Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Špeciálne jednotky sa počas uplynulého desaťročia podieľali na ruských tajných operácií v Sýrii, od roku 2022 sa tiež zúčastňujú na vojenskej agresii Moskvy na Ukrajine.

Moskva 27. februára (TASR) – Ruský prezident Vladimir Putin v noci na utorok prisľúbil zvýšenie mobility a útočného potenciálu špeciálnych jednotiek svojej krajiny. Označil to za kľúčovú prioritu, ktorá má posilniť ruskú armádu, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

"Budeme pokračovať v posilňovaní síl špeciálnych operácií, zvyšovaní ich mobility, útočného potenciálu a vyzbrojovaní zbraňami a vybavením novej generácie," vyhlásil Putin v gratulačnom videu zverejnenom pred Dňom síl špeciálnych operácií, ktorý si Rusko pripomína 27. februára.

Ruské sily špeciálnych operácií sú jednotky strategickej úrovne v neustálej bojovej pohotovosti. Sú prispôsobené na plnenie špecifických úloh a sú súčasťou ruských ozbrojených síl, píše Reuters.

Špeciálne jednotky sa počas uplynulého desaťročia podieľali na ruských tajných operácií v Sýrii, od roku 2022 sa tiež zúčastňujú na vojenskej agresii Moskvy na Ukrajine, ktorú Putin označuje pojmom "špeciálna vojenská operácia".

Rusko oslavuje Deň síl špeciálnych operácií od 27. februára 2015. Putin ho vyhlásil pri príležitosti prvého výročia obsadenia vládnych budov na neskôr anektovanom ukrajinskom polostrove Krym ruskými jednotkami, uvádza ruská spravodajská agentúra RBC.