Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Putin rokoval s holandským premiérom o vyšetrovaní havárie lietadla

Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Za posledné tri dni ide o druhý telefonický rozhovor medzi Putinom a Ruttem venovaný tejto tragédii.

Moskva 22. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes s holandským premiérom Markom Ruttem diskutoval o medzinárodnom vyšetrovaní havárie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré sa minulý štvrtok zrútilo na východnej Ukrajine.

Ako upozornila agentúra Reuters, za posledné tri dni ide o druhý telefonický rozhovor medzi Putinom a Ruttem venovaný tejto tragédii, ktorá si vyžiadala životy všetkých 298 osôb na palube lietadla letiaceho z Amsterdamu do Kuala Lumpuru. Medzi obeťami je 193 holandských občanov.

Podľa tlačovej správy Kremľa obaja politici hovorili o "priamom a neobmedzenom prístupe expertov na miesto tragédie" v záujme ďalšieho vyšetrovania Medzinárodnou organizáciou pre civilné letectvo (ICAO), ktorá je špecializovanou organizáciou OSN.

Agentúra ITAR-TASS spresnila, Putin a Rutte ocenili prijatie rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, týkajúcej sa havárie malajzijského Boeingu-777.

Členovia Bezpečnostnej rady OSN v pondelok odsúdili zostrelenie malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny a vyzvali ozbrojené skupiny, pôsobiace v tejto oblasti, aby umožnili "bezpečný, zabezpečený, úplný a neobmedzený prístup" na miesto nešťastia, informovala agentúra Reuters.

Pätnásť členov Bezpečnostnej rady, vrátane Ruska, jednomyseľne schválilo rezolúciu požadujúcu, aby "bol pred spravodlivosť postavený každý, kto je za nešťastie zodpovedný, a aby sa do úsilia o objasnenie prípadu zapojili všetky štáty". Návrh rezolúcie vypracovala Austrália, ktorá pri nešťastí prišla o 28 svojich občanov.

Reuters informoval, že ruská veľvyslankyňa v Malajzii Ľudmila Vorobiovová dnes vyzvala, aby vyšetrovanie leteckého nešťastia viedlo "medzinárodné spoločenstvo", a nie Ukrajina.

Podľa ruskej tlačovej agentúry holandský minister zahraničných vecí Frans Timmermans na pôde BR OSN informoval, že Holandsko súhlasí, že bude viesť medzinárodné vyšetrovanie havárie malajzijského lietadla. S týmto návrhom prišla ako prvá Ukrajina.

Kremeľ uviedol, že počas rozhovoru Putina s Ruttem sa kládol dôraz aj na vyhlásenie okamžitého a bezpodmienečného prímeria v zóne konfliktu na východnej Ukrajine.

Zastaviť vojenské operácie v 40-kilometrovom okruhu od miesta pádu malajzijského dopravného lietadla nariadil ukrajinský prezident Petro Porošenko vládnym bezpečnostným silám už v pondelok.