Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

PUTIN: Rusko potrebuje lepšiu ochranu pred hrozbami z Afganistanu

Vladimir Putin Foto: TASR

Rusko podporovalo Američanmi vedenú inváziu do Afganistanu v roku 2001.

Moskva 8. mája (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes uviedol, že Rusko musí posilniť obranu svojich južných hraníc a spolupracovať so stredoázijskými štátmi, aby sa ochránilo pred hrozbou extrémistického násilia šíriaceho sa z Afganistanu.

Ako informovala agentúra Reuters, Putin dnes na zasadnutí Bezpečnostnej rady v Moskve uviedol, že Spojené štáty a spojenci pod velením NATO nedosiahli v Afganistane prielom v boji s teroristami a radikálnymi islamistami, pričom upozornil, že tieto skupiny v poslednom čase výrazne zvýšili svoje aktivity.

"Musíme posilniť bezpečnostný systém v strategickej oblasti na juhu, vrátane jeho vojenského komponentu," vyhlásil Putin a dodal, že Rusko musí spolupracovať s ďalšími členmi dvoch regionálnych bezpečnostných aliancií, z ktorých jedna zahŕňa aj Čínu.

Rusko, ktoré podporovalo Američanmi vedenú inváziu do Afganistanu v roku 2001, vyjadrilo obavy, že jeho bezpečnosť by mohla byť ešte viac ohrozená po odsune zahraničných jednotiek z Afganistanu naplánovanom do konca roka 2014. Putin kriticky poznamenal, že medzinárodné sily urobili málo v boji proti výrobe drog v Afganistane. Dodal, že spojenci ignorujú ruské návrhy, čím mal zrejme na mysli volanie Moskvy po zintenzívnení úsilia na ničenie úrody maku, používaného v Afganistane na výrobu heroínu. Rusko, ktoré je geograficky oddelené od Afganistanu bývalými sovietskymi republikami v Strednej Ázii, podľa Putina v krátkom čase posilní kontrolu imigrantov na svojej južnej hranici.