Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin: Rusko by mohlo udeliť Asadovi azyl

Sýrsky prezident Bašár Asad (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Podľa Putina je ale príliš skoro hovoriť o tom, či bude musieť Moskva poskytnúť útočisko Asadovi.

Moskva 12. januára (TASR) - Rusko by mohlo udeliť azyl sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, ak bude donútený opustiť svoju krajinu, uviedol ruský prezident Vladimir Putin podľa agentúry DPA v dnes zverejnenej druhej časti rozhovoru pre nemecký denník Bild. Prvú časť zverejnil denník v pondelok.

"Bolo určite oveľa ťažšie udeliť azyl v Rusku pánovi Snowdenovi, než to bude v prípade Asada," povedal ruský prezident.

Bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi udelilo Rusko azyl v roku 2013.

Podľa Putina je ale príliš skoro hovoriť o tom, či bude musieť Moskva poskytnúť útočisko Asadovi, ktorého krajina sa zmieta v občianskej vojne takmer päť rokov.

"Najprv musí byť sýrske obyvateľstvo schopné hlasovať, potom uvidíme, či Asad bude musieť opustiť svoju krajinu, ak prehrá voľby," konštatoval šéf Kremľa. Pripustil, že Asad "urobil v priebehu tohto konfliktu veľa zlého". Dodal však, že "konflikt by sa nikdy nestal tak veľkým, ak by nebol živený mimo Sýrie - zbraňami, peniazmi a bojovníkmi".

Ruský prezident zopakoval postoj Moskvy, že podporuje Asada v snahe odvrátiť scenár, aký sa udial napríklad Líbyi. "Nechceme, aby Sýria skončila ako Irak alebo Líbya... Pozrite sa na Egypt: treba pochváliť prezidenta Sísího za to, že v mimoriadnej situácii prevzal zodpovednosť a moc, aby stabilizoval krajinu," povedal Putin.

Na otázku o bombardovaní sýrskeho obyvateľstva tamojšími vládnymi silami šéf Kremľa uviedol, že "Asad nebojuje proti vlastnému obyvateľstvu, ale proti tým, ktorí podnikli ozbrojené akcie proti vláde... Ak je potom spôsobená ujma aj civilnému obyvateľstvu, nie je to Asadova vina, ale predovšetkým vina povstalcov a ich zahraničných podporovateľov," konštatoval Putin. Podľa jeho slov to však neznamená, že "v Sýrii je všetko v poriadku, alebo že Asad robí všetko správne".

Šéf Kremľa taktiež zdôraznil, že Rusko sa bude brániť, ak Turecko ohrozí jeho národnú bezpečnosť. Turecko totiž vlani v novembri zostrelilo v turecko-sýrskom pohraničí ruský stíhací bombardér Su-24. Turecko tvrdí, že stroj narušil jeho vzdušný priestor.

"Pevne dúfam, že takéto prípady neprerastú do veľkých vojenských konfliktov. Ale ak budú ohrozené záujmy a bezpečnosť Ruska, bude sa brániť. Každý to musí vedieť,"
varoval Putin.

"Turecko je súčasťou NATO, ale nebolo napadnuté. NATO preto nemusí chrániť Turecko. Naše problémy s Tureckom nemajú nič spoločného s členstvom tejto krajiny v NATO... Turecké vedenie sa malo radšej ospravedlniť za zostrelenie lietadla, čo bol jasný vojnový zločin, než sa obrátiť na velenie NATO,"
dodal ruský prezident.