Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Putin: Rusko je na útok kazetovou muníciou pripravené reagovať rovnako

Na archívnej snímke kazetová munícia. Foto: TASR/AP

Používanie kazetovej munície zakazuje vyše 100 krajín.

Moskva 16. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu oznámil, že Moskva je pripravená použiť kazetovú muníciu v prípade, ak budú takéto zbrane použité proti Rusku. TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky stanice Sky News.

"Samozrejme, ak bude použitá proti nám, vyhradzujeme si právo na odvetné konanie," uviedol Putin v rozhovore pre štátnu televíziu. Takisto povedal, že Rusko má dostatočné zásoby rôznych typov takejto munície.

Washington už predtým obvinil Moskvu z nasadenia tohto typu zbrane. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) taktiež vyhlásila, že Kyjev aj Moskva už kazetovú muníciu vo vojne na Ukrajine použili. USA nedávno takúto muníciu dodali Ukrajine, pripomína Sky News.

Tieto bomby po výbuchu uvoľnia do okolitého priestoru veľké množstvo menších výbušných častí, ktoré však môžu zostať nevybuchnuté a predstavovať nebezpečenstvo.

Používanie kazetovej munície zakazuje vyše 100 krajín. Medzinárodný Dohovor o kazetovej munícii, ktorý jej výrobu, skladovanie, použitie a transfer zakazuje, však nepodpísali Rusko, Ukrajina a ani samotné USA.

Spojené štáty svoj úmysel poslať na Ukrajinu kazetovú muníciu oznámili 7. júla. Americký prezident Joe Biden to vtedy označil za "ťažké rozhodnutie", Ukrajina však podľa jeho slov takúto muníciu potrebuje. Toto rozhodnutie však kritizovali aj ľudskoprávne skupiny.

Pentagón i ukrajinská armáda minulý týždeň potvrdili, že tieto zbrane už na Ukrajinu dorazili.