Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Putin: Rusko je pripravené letecky podporiť boj proti IS

Vladimir Putin Foto: TASR

Môžem potvrdiť, že sme nadviazali kontakt so sýrskou opozíciou na bojisku, a tá nás požiadala o začatie vzdušných útokov, povedal popri konaní summitu Putin, ktorého citovala agentúra Reuters.

Belek 16. novembra (TASR) - Rusko je pripravené leteckými útokmi podporiť sýrsku opozíciu v jej boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Na summite skupiny G20 v tureckej Antalyi to dnes oznámil ruský prezident Vladimir Putin.

"Môžem potvrdiť, že sme nadviazali kontakt so sýrskou opozíciou na bojisku, a tá nás požiadala o začatie vzdušných útokov," povedal popri konaní summitu Putin, ktorého citovala agentúra Reuters.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry medzitým hovoril s predsedom Národnej koalície sýrskych revolučných a opozičných síl Chálidom Chúdžom o dôležitosti ďalších krokov pri riešení situácie v krajine po sobotňajšom stretnutí medzinárodnej Skupiny na podporu Sýrie (SSG) vo Viedni.

Kerry a Chúdža v telefonickom rozhovore diskutovali o viacerých krokoch vrátane širšieho a inkluzívnejšieho stretnutia sýrskej opozície, začiatku dôveryhodných vyjednávaní medzi opozíciou a režimom sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ako aj nastolení účinného prímeria, uviedol hovorca amerického rezortu diplomacie.

Kerry zdôraznil potrebu zjednotenia sýrskej opozície ohľadom účasti na rokovaniach a zabezpečenia maximálneho prístupu pre humanitárne organizácie, potvrdil hovorca John Kirby.