Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Putin: Rusko tento rok vyšle na Mesiac lunárnu sondu

Prvé čiastočné zatmenie Mesiaca v tomto roku. Tento prírodný úkaz nastáva vždy v splne Mesiaca a vtedy, ak sa Slnko, Zem a Mesiac dostanú do jednej priamky a tieň Zeme dopadne na Mesiac. Na snímke pohľad z okolia Trebišova vo štvrtok 25. apríla 2013. Foto: TASR/Roman Hanc

Ruský prezident pri stretnutí pripomenul úspechy Sovietskeho zväzu vo vesmíre a povedal, že žiadne sankcie nezastavia ruský pokrok.

Moskva 12. apríla (TASR) - Ruská federácia plánuje tento rok vyslať na Mesiac lunárnu sondu a bude úzko spolupracovať s Bieloruskom na vývoji vesmírnych technológií a infraštruktúry. V utorok to oznámil ruský prezident Vladimir Putin počas návštevy ruského kozmodrómu Vostočnyj spoločne so svojím bieloruským kolegom Alexandrom Lukašenkom. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Rusko plánuje lunárnu sondu s názvom Luna-25 vyslať na Mesiac v treťom štvrťroku 2022. Moskva tiež hodlá vyvinúť dopravnú vesmírnu loď novej generácie a pracovať na vesmírnych technológiách na báze jadrovej energie, uviedol ruský prezident.

Rusko bude s Bieloruskom spolupracovať na infraštruktúre potrebnej na nezávislý prístup do vesmíru. Putin požiadal ruskú vesmírnu agentúru Roskosmos, aby vycvičila Bielorusov na let do vesmíru v ruskej kozmickej lodi.

Ruský prezident pri stretnutí pripomenul úspechy Sovietskeho zväzu vo vesmíre a povedal, že žiadne sankcie nezastavia ruský pokrok.