Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Putin sa nechce vyjadrovať k uznaniu separatických republík

Vladimir Putin Foto: TASR/AP

"Teraz by som o tejto záležitosti nechcel hovoriť. Pretože nech poviem čokoľvek, mohlo by to byť kontraproduktívne," povedal Putin.

Vladivostok 18. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin sa momentálne nechce vyjadrovať k možnosti prípadného uznania dvoch separatických republík na východe Ukrajiny. "Teraz by som o tejto záležitosti nechcel hovoriť. Pretože nech poviem čokoľvek, mohlo by to byť kontraproduktívne," uviedol dnes Putin v rozhovore pre reláciu Vesti v subbotu (Sobotňajšie správy) vysielanej štátnou televíziou Rossija. Dodal, že si počká, čo prinesie ďalší vývoj.

Rusko je podľa Putina pripravené spolupracovať so Spojenými štátmi bez ohľadu na to, kto sa stane prezidentom USA vo voľbách v roku 2016. "Budeme spolupracovať s každým americkým prezidentom, ktorého si zvolí americký ľud," uviedol Putin. "Nespolupracujeme s konkrétnym jednotlivcom, spolupracujeme s krajinou, ktorá patrí vo svete k najväčším a veľmi vplyvným," dodal.

Rusko sa podľa Putina nesnaží prispôsobiť sa súčasnej globálnej politickej situácii, ale robí si svoju samostatnú politiku. "Mimochodom, v tomto smere sme pomerne spoľahlivým partnerom, pretože netancujeme podľa toho ako niekto píska a neprispôsobujeme sa súčasnej politickej situácii," povedal Putin.

Vďaka vlastnej politike ruskí politickí vodcovia umiestňujú na vrcholoch rebríčkov najvplyvnejších ľudí. Putin však týmto hodnoteniam - ani tohtotýždňovému rebríčku 100 najvplyvnejších osobností sveta za rok 2015 časopisu Time, v ktorom sa umiestnil na prvej priečke - neprikladá veľký význam.

"Povedal som to niekoľkokrát a opakujem to ešte raz - autorita vodcu toho či onoho štátu môže byť posúdená predovšetkým podľa ekonomickej sily krajiny a jej obranných schopnosti," konštatoval Putin. Pripomenul, že rebríček časopisu Time bol zostavený na základe názorov čitateľov, nie redakcie. V tejto súvislosti sa poďakoval ľuďom, ktorí ukázali rešpekt "nie mne, aj keď to je samozrejme príjemné, ale predovšetkým našej krajine, Rusku".

Na otázku o potenciálnych dodávkach smrtiacej pomoci Ukrajine z Izraela, ktorá má byť reakciou na rozhodnutie Ruska zrušiť zákaz dodávok svojho protiraketového systému S-300 Iránu, Putin reagoval, že tým sa iba zhorší tamojšia bezvýchodisková situácia a zvýši sa počet obetí.

"Je to voľba izraelskej vlády, majú právo robiť to, čo považujú za účelné," vyhlásil ruský prezident. Považuje to však za kontraproduktívne, pretože dôjde k eskalácii napätia, vzrastie počet ľudských obetí "a výsledok bude rovnaký". "Čo sa týka našich dodávok do Iránu, ide o čisto obranné zbrane, ktoré v žiadnom prípade nepodkopávajú obranyschopnosť Izraela," dodal Putin.