Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Obama vyzval Putina, aby sa chopil šance na Ukrajine

Na videoprojekcii americký prezident Barack Obama a ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Obaja lídri viedli neformálny rozhovor - nešlo o oficiálne, dvojstranné stretnutie. Rozhovor trval desať až 15 minút.

Benouville 6. júna (TASR) - Biely dom oznámil, že americký prezident Barack Obama vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina počas dnešného krátkeho neformálneho stretnutia vo Francúzsku, aby sa chopil príležitosti a zmiernil napätie na Ukrajine po zvolení Petra Porošenka za prezidenta. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Prezident Obama dal jasne najavo, že deeskalácia závisí od toho, či Rusko uzná novozvoleného prezidenta Porošenka za legitímneho lídra Ukrajiny, či prestane podporovať separatistov na východe Ukrajiny a či zastaví dodávky zbraní a materiálu cez hranicu," povedal novinárom zástupca americkej poradkyne pre národnú bezpečnosť Ben Rhodes o stretnutí Obamu s Putinom.

Stretnutie sa uskutočnilo vo Francúzsku popri spomienkových udalostiach pri príležitosti 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii počas druhej svetovej vojny. Udalosť, ktorá zmenila dejiny, je známa ako Deň D.

"Ak sa Rusko chopí tejto príležitosti a uzná novú vládu v Kyjeve a bude s ňou spolupracovať, prezident Obama naznačil, že sa môže začať znižovať napätie," dodal Rhodes.

Neoficiálny rozhovor s výmenou názorov medzi Obamom a Putinom trval desať až 15 minút. Prebehol na zámku v obci Bénouville počas slávnostného obeda, ktorého hostiteľom bol francúzsky prezident Francois Hollande a zúčastnili sa ho aj ďalší najvyšší štátni predstavitelia vrátane slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov dnes už skôr uviedol, že Obama a Putin si na neoficiálnom stretnutí vo Francúzsku vymenili názory na situáciu na Ukrajine a na krízu na východe štátu, kde ukrajinské sily bojujú proti proruským povstalcom-separatistom.

"Putin a Obama sa rozprávali o nutnosti čo najskôr ukončiť násilie a boje," povedal Peskov.

Obama a Putin hovorili o potrebe ukončenia násilia a bojov na Ukrajine

Americký prezident Barack Obama sa dnes rozprával s ruským prezidentom Vladimirom Putinom počas obeda svetových lídrov, ktorí sa stretli vo Francúzsku na spomienkových udalostiach na počesť Dňa D. Informoval o tom Biely dom.

Išlo o prvú priamu výmenu názorov Obamu s Putinom od vypuknutia krízy na Ukrajine, pripomenula tlačová agentúra AP.

Príhovor francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda. Po jeho pravici sedia britská kráľovná Alžbeta a americký prezident Barack Obama a po jeho ľavici sedí dánska kráľovná Margaréta a ruský prezident Vladimír Putin.
Foto: TASR/AP


Obaja lídri viedli neformálny rozhovor - nešlo o oficiálne, dvojstranné stretnutie. Rozhovor trval desať až 15 minút.

Výmena názorov Obamu s Putinom prebehla na zámku v obci Bénouville počas obeda, ktorého hostiteľom bol francúzsky prezident Francois Hollande. Lídri prišli do Francúzska na oslavy 70. výročia vylodenia spojeneckých vojsk na pláže v Normandii počas druhej svetovej vojny.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že Obama a Putin si vymenili názory na situáciu na Ukrajine a na krízu na východe štátu, kde ukrajinské sily bojujú proti proruským povstalcom-separatistom.

"Putin a Obama sa rozprávali o nutnosti čo najskôr ukončiť násilie a boje," povedal Peskov.

Keď ostatní lídri ešte pred obedom pózovali vonku pred budovou pre skupinovú fotografiu, Obama a Putin akoby sa jeden druhému zámerne vyhýbali. Keď však už boli vo vnútri, urobili si čas na svoj prvý rozhovor a výmenu postojov odvtedy, čo Putin pripojil k Rusku ukrajinský polostrov Krym.

Ako sa kríza vyvíjala a silnela, Obama sa s Putinom telefonicky rozprávali mnohokrát. Osobne sa však nestretli - až dnes, keď ich cesty spojil spoločný záujem vzdať hold statočnosti, ktorá pred 70 rokmi doviedla spojenecké vojská na pobrežie Francúzska.

Obama vo štvrtok novinárom povedal, že ak sa on a Putin nakoniec predsa len budú rozprávať, povie ruskému lídrovi, že sa musí vydať na novú cestu s Ukrajinou, a to prostredníctvom novozvoleného prezidenta Petra Porošenka. Miliardár sa má ujať úradu v sobotu.

"Ak to Putin neurobí, ak bude pokračovať v stratégii podkopávania suverenity Ukrajiny, potom nebudeme mať inú možnosť, len reagovať" ďalšími sankciami, vyhlásil Obama pred novinármi.

Obama uviedol, že jeho vzťah s Putinom je "pragmatický", a vyjadril nádej, že ruský líder sa ohľadne Ukrajiny "hýbe novým smerom" - Putin totiž hneď neskritizoval Porošenkovo zvolenie za prezidenta 25. mája. "Ale podľa mňa ešte musíme počkať, čo urobí, a nie, čo povie," upozornil Obama.

Putin sa dnes vo Francúzsku stretol aj s Porošenskom. Išlo prvé takéto stretnutie od minulomesačného zvolenia Porošenka. Kremeľ oznámil, že Putin a Porošenko sa rozprávali o svojom želaní urýchlene ukončiť nepriateľské akcie na juhovýchode Ukrajiny.

Obamovo stretnutie s Putinom nasledovalo po summite zo začiatku tohto týždňa v Bruseli, kde boli prítomní lídri skupiny siedmich najvyspelejších ekonomík sveta (G7), ktorí zo stretnutia vylúčili Putina. Lídri potom uviedli, že ruský prezident by sa mohol vyhnúť ďalším sankciám čiastočne aj tak, že uzná legitimitu vlády, ktorá sa chopí moci na Ukrajine v sobotu a prestane podporovať povstalcov vo východoukrajinských mestách. USA tvrdia, že proruským separatistom pomáha práve Kremeľ.

Na medzinárodnom slávnostnom podujatí na jednej z pláží vylodenia na severe Francúzska sa dnes zúčastnili veteráni, ako aj hlavy štátov a vlád asi 20 krajín sveta, vrátane britskej kráľovnej Alžbety II., prezidenta USA Obamu, francúzskeho prezidenta Hollanda, nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ruského prezidenta Putina a slovenského prezidenta Ivana Gašparoviča.

Vylodenie spojencov na pobreží nacistami okupovaného Francúzska pred 70 rokmi, v noci z 5. na 6. júna 1944, bolo jednou z najväčších operácií druhej svetovej vojny. Operácia Overlord významne prispela ku konečnej porážke Nemecka v druhej svetovej vojne.

Putin sa stretol s novozvoleným ukrajinským prezidentom

Ruský prezident Vladimir Putin dnes po prvý raz hovoril s novozvoleným ukrajinským lídrom Petrom Porošenkom. Ich stretnutie sa uskutočnilo popri spomienkových oslavách vylodenia spojencov vo francúzskej Normandii, informovala agentúra Reuters.

Politici diskutovali na tému eventuálnej dohody o prímerí na občianskym konfliktom sužovanej Ukrajine. "Konverzácia sa týkala možných opatrení na deeskaláciu napätia, ako aj spôsobu, akým by Moskva mohla uznať zvolenie Porošenka. Detaily prímeria sa majú spresniť v nasledujúcich dňoch," uviedla kancelária francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ruský prezident Vladimir Putin a ukrajinský prezident Petro Porošenko.
Foto: TASR/AP


Rozhovory sa dotkli aj ekonomických následkov tejto patovej situácie, pričom vyzvali na okamžité ukončenie krviprelievania a vojenských akcií na Ukrajine. "Počas krátkeho rozhovoru Putin a Porošenko vyslovili spoločnú žiadosť o ukončenie bojov medzi ukrajinskými ozbrojenými silami a stúpencami federalizácie," citovala agentúra RIA Novosti hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova.

Vo Francúzsku prebiehajú spomienkové podujatia pri príležitosti 70. výročia ofenzívy západných spojených armád proti nacistickému Nemecku v Európe. Operácia Overlord významne prispela k porážke tretej ríše v druhej svetovej vojne.