Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin verí v zdravý rozum pri rozhodovaní o sankciách voči Rusku

Vladimir Putin Foto: TASR

Sankcie proti Moskve sprísnila najnovšie Austrália, ktorá tým reagovala na porušenie ukrajinskej suverenity ruskými vojakmi.

Moskva 1. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyjadril nádej, že vo veci možného uvalenia novej vlny sankcií na Rusko zvíťazí na Západe zdravý rozum. Uviedol to pre agentúru Interfax, ktorú citovala agentúra Reuters.

"Dúfam, že zdravý rozum preváži a budeme pracovať normálnym, moderným spôsobom (...) a Rusko ani jeho západní partneri nebudú musieť znášať náklady za vzájomné podpichovanie," vyhlásil Putin.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov sa dnes tiež vyjadril k hrozbe novej vlny sankcií, ktorou by Západ mohol Rusko potrestať za minulotýždňovú eskaláciu napätia na východnej Ukrajine, kde sa proruským separatistom - údajne za podpory z Ruska - podarilo obsadiť pozície kontrolované dovtedy vládnymi silami.

Minister Lavrov v prejave na pôde Moskovského inštitútu medzinárodných vzťahov uviedol, že Moskva musí reagovať na sankcie Západu, ale nie v duchu "oko za oko, zub za zub". Šéf ruskej diplomacie pripomenul, že Rusko sa stále dovoláva zdravého rozumu, ale "zatiaľ nebolo vypočuté".

Minister ďalej uviedol, že Rusko bude chrániť "svoju ekonomiku, svoju sociálnu sféru, svojich občanov a podnikateľské kruhy".

Sankcie proti Rusku sprísnila najnovšie Austrália, ktorá tým reagovala na porušenie ukrajinskej suverenity ruskými vojakmi, informovala agentúra AP. Premiér Tony Abbott dnes obvinil Rusko, že sa "drzo" snaží oddeliť východ Ukrajiny od zvyšku štátu

Merkelová je za sankcie proti Rusku, priznala možné vplyvy na ekonomiku Nemecka

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes priznala, že uvalenie ďalších sankcií na Rusko môže zasiahnuť nemeckú ekonomiku. Zdôraznila však, že nekonanie v reakcii na ruské kroky na Ukrajine nepripadá do úvahy.

"Hovorila som, že (sankcie) môžu mať vplyv aj na nemecké spoločnosti... Ale musím povedať, že vplyv má aj to, ak sa umožní hýbať hranicami v Európe a útočiť vojakmi na iné krajiny... Akceptovanie ruského konania nepripadá do úvahy, preto je potrebné pripraviť ďalšie sankcie," citovala Merkelovú na tlačovej konferencii v Berlíne agentúra Reuters.