Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin: Sankcie Západu majú geopoliticky zatlačiť Rusko

Ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Sankčné opatrenia sú nerozumné a škodia obom stranám, uviedol ruský prezident s tým, že Rusko má v ich dôsledku problémy so získavaním peňazí v zahraničí.

Berlín/Soči 11. januára (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin sa domnieva, že za sankciami proti jeho krajine v súvislosti s konfliktom na Ukrajine stoja geopolitické kalkulácie. "Sankcie Západu nemajú pomôcť Ukrajine, ale geopoliticky zatlačiť Rusko," povedal v rozhovore pre dnešné vydanie nemeckého denníka Bild.

Sankčné opatrenia sú nerozumné a škodia obom stranám, uviedol ruský prezident s tým, že Rusko má v ich dôsledku problémy so získavaním peňazí v zahraničí. "Väčšie škody však v súčasnosti vznikajú pre pád cien energií," uviedol Putin v interview vo svojej rezidencii v Soči, píše agentúra DPA.

Šéf Kremľa informoval, že nepríde v polovici februára na Mníchovskú bezpečnostnú konferenciu, v čo dúfali organizátori. Súčasne apeloval na spoluprácu: "Mali by sme na celom svete stáť oveľa bližšie pri sebe v boji proti terorizmu, ktorý je veľkou výzvou," povedal Putin.

Opätovne tiež zopakoval obvinenia, ktoré vyslovil v roku 2007 vo vystúpení v Mníchove - NATO rozširovaním na východ porušilo dohody. "NATO a USA chceli úplné víťazstvo nad Sovietskym zväzom," uviedol pre Bild. Argument, že Poľsko a iné štáty si želali vstúpiť do NATO, Putin neakceptuje - západná aliancia ich podľa neho nemala prijať.

Európska únia a Spojené štáty uvalili v roku 2014 sankcie v dôsledku anektovania ukrajinského Krymu Ruskou federáciou a jej pomoci separatistom na východe Ukrajiny. Kritiku na adresu svojho postupu Putin odmietol: "Hovorím vám: Opätovné zjednotenie Krymu s Ruskom je oprávnené," vyhlásil.