Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Putin odkázal Británii, aby zistila, čo sa stalo exagentovi Skripaľovi

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Skripaľa (66) a jeho dcéru Juliju (33) našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným centrom v meste Salisbury.

Moskva/Londýn 12. marca (TASR) - Británia by podľa názoru ruského prezidenta Vladmira Putina mala zistiť, čo sa stalo bývalému agentovi Sergejovovi Skripaľovi skôr, než z jeho otrávenia obviní Rusko.

"Najprv sa dostaňte na koreň tejto veci a potom môžeme o tom diskutovať," reagoval v pondelok Putin na otázku britského novinára, či je Rusko za touto otravou.

Skripaľa (66) a jeho dcéru Juliju (33) našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred nákupným centrom v meste Salisbury. Obaja sa stále nachádzajú v kritickom stave. Vo vážnom stave je aj policajt, ktorý sa im pokúšal pomôcť. Polícia prípad vyšetruje ako útok neznámou nervovoparalytickou látkou.


Skripaľa v roku 2006 usvedčili v Rusku zo špionáže pre Britániu. Neskôr mu trest skrátili a v roku 2010 sa v rámci výmeny špiónov dostal na slobodu. Bývalý agent odvtedy žil utiahnutým životom v Salisbury.

Domnienky, že za otravou Skripaľa a jeho dcéry by mohlo stáť Rusko, v pondelok odmietol aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Sergej Skripaľ pracoval pre britskú tajnú službu a bol otrávený na území Británie, preto tento incident "nemá nič spoločné s Ruskom, nieto s vládou Ruska", povedal Peskov novinárom. Dodal, že Kremeľ doposiaľ žiadne oficiálne vyhlásenie o účasti Ruska na tomto čine nepočul.