Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Prezident Putin varoval Západ pred dodávkami zbraní do Sýrie

Prezident Vladimir Putin. Foto: FOTO TASR/AP

Rusko v máji priznalo, že sa dohodlo so Sýriou na dodávke modernizovaných systémov protivzdušnej obrany S-300.

Petrohrad 21. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes obhajoval obchod so zbraňami pre vládne sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada a dodal, že Západ by nemal posielať zbrane vzbúreneckým bojovníkom, medzi ktorými sú aj "teroristické" skupiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Ak Spojené štáty....považujú jednu z kľúčových sýrskych opozičných organizácií Front al-Nusrá za teroristickú...ako možno dodávať zbrane týmto členom opozície?" povedal Putin počas vystúpenia s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou na ruskom ekonomickom fóre.

"Kde (tieto zbrane) skončia? Akú úlohu zohrajú?" dodal najvyšší predstaviteľ Ruskej federácie.

Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov vo štvrtok v rozhovore pre televíziu Rossija 24 povedal, že Moskva bude rešpektovať kontrakt so Sýriou na dodávku systémov protivzdušnej obrany S-300.

"Rešpektujeme všetky naše kontrakty a ctíme si všetky naše zmluvné záväzky," povedal minister. Dodal však, že kontrakty ešte neboli v plnej miere zrealizované.

Rusko v máji priznalo, že sa dohodlo so Sýriou na dodávke modernizovaných systémov protivzdušnej obrany S-300. Agentúra AP pripomína, že Moskva stojí po boku sýrskeho prezidenta Bašára Asada v boji proti povstalcom. V Bezpečnostnej rade OSN zablokovala niekoľko rezolúcií namierených proti Damasku.

Lavrov takisto varoval, že Rusko na plánovanej mierovej konferencii v Ženeve zablokuje všetky požiadavky na odstúpenie Asada. Takéto výzvy zo strany nemenovaných krajín Perzského zálivu považuje za "priamu urážku nás a Američanov".

Lavrov zároveň zopakoval námietky voči prípadnému zavedeniu bezletovej zóny nad Sýriou. AP doplnila, že zavedenie zóny by mimoriadne skomplikovalo prítomnosť ruských systémov S-300.

Putin povedal, že odchodom Asada by v Sýrii hrozilo riziko politického vákum. "Obávame sa možnosti objavenia politického vákua v Sýrii, ak by teraz boli prijaté nejaké rozhodnutia o zmene vlády v Sýrii, uviedol Putin na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. "Ak Asad dnes odíde, vynorí sa politické vákuum - kto ho zaplní? Možno teroristické organizácie," citovala ho agentúra Reuters.

Putin kritizoval zahraničné krajiny, ktoré vyzbrojujú Asadových oponentov vo vyše dvojročnom konflikte, obhajoval však ruské dodávky zbraní Asadovej vláde, ktoré sú podľa neho plne legálne.

Za jediné riešenie označil medzinárodnú mierovú konferenciu, ktorú chcú zvolať Rusko a USA. "Existuje iba jediná rozumná myšlienku, ktorú na summite G8 všetci podporili...Prinútiť všetky strany konfliktu, aby prišli do Ženevy, sadli si k rokovaciemu stolu, zastavili násilie a našli prijateľné formy budúcej štruktúry svojho štátu a bezpečnosti všetkých etnických a náboženských skupín."

Zopakoval postoj Ruska, že o osude Asada a politickej budúcnosti Sýrie by nemali rozhodovať cudzí ľudia zvonka.

Putin sa dnes stretol s Merkelovou v Petrohrade na Medzinárodnom ekonomickom fóre.