Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Putin telefonoval s izraelským premiérom Netanjahuom

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Podľa vyhlásenia Kremľa sa telefonát medzi Putinom a Netanjahuom sústredil na krízovú situáciu, ktorú spôsobila brutálna eskalácia izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Moskva 16. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok prvýkrát od útoku palestínskeho hnutia Hamas telefonoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom. Šéf Kremľa ho informoval o rokovaniach, ktorého absolvoval s lídrami krajín Blízkeho východu vrátane Palestínskej samosprávy, Egypta, Iránu a Sýrie. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Podľa vyhlásenia Kremľa sa telefonát medzi Putinom a Netanjahuom sústredil na "krízovú situáciu, ktorú spôsobila brutálna eskalácia izraelsko-palestínskeho konfliktu". Putin vyjadril "úprimnú sústrasť rodinám a priateľom zosnulých Izraelčanov".

Zároveň izraelskému premiérovi deklaroval, aké kroky Rusko podniklo smerom k zaisteniu normalizácie situácie v regióne, zamedzeniu ďalšej eskalácii násilností, ako aj zabráneniu humanitárnej katastrofy v pásme Gazy.

Putin taktiež zdôraznil "odhodlanie Ruska pokračovať v činnosti zameranej na ukončenie konfliktu" medzi Hamasom a Izraelom, ako aj nájdenie "mierového riešenia politickými a diplomatickými prostriedkami".

Ruský prezident počas pondelka telefonoval s palestínskym lídrom Mahmúdom Abbásom, egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím, sýrskym náprotivkom Bašárom Asadom a iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím.

Moskva, ktorá vedie útočnú inváziu proti susednej Ukrajine už takmer 20 mesiacov, odsúdila násilie voči Židom aj Palestínčanom, no ruský prezident Putin opakovane kritizuje Spojené štáty za ich chybný prístup k záležitosti, ktorý podľa neho ignoroval vznik nezávislého štátu pre Palestínčanov.