Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

PUTIN: Tureckí lídri zámerne podporujú islamizáciu svojej krajiny

Vladimir Putin Foto: TASR/AP Photo

Podľa ruského prezident ide o problém.

Moskva 25. novembra (TASR) - Tureckí politickí lídri podporujú islamizáciu tureckej spoločnosti, vyhlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin, podľa ktorého ide o problém.

Deň po tom, ako turecká stíhačka F-16 zasiahla raketou ruský stíhací bombardér Su-24, ktorý sa podieľal na vojenskej misii v pohraničí Sýrie, Putin uviedol, že táto "tragédia, ktorej sme boli svedkami včera, nie je problémom - problém je oveľa hlbší. Pozorujeme, že... súčasné turecké vedenie už značný počet rokov svojou politikou zámerne podporuje islamizáciu svojej krajiny".

Ruský veľvyslanec vo Francúzsku Alexandr Orlov dnes v reakcii na incident s ruským bombardérom vo vysielaní francúzskej rozhlasovej stanice Europe 1 poznamenal, že Turecko je "komplicom Dáišu (Islamského štátu)" a v konflikte v Sýrii hrá proti Islamskému štátu "nejednoznačnú rolu". Ruský diplomat vysvetlil, že Ankara je síce súčasťou medzinárodnej koalície, ktorá útočí na IS, ale súčasne od islamistov nakupuje ropu.

Incident s ruským lietadlom vyvolal napätie v rusko-tureckých vzťahoch, ktoré sa prejavilo aj výzvami na bojkot tureckého tovaru v ruských obchodoch - napríklad textilu -, rušením ciest a zájazdov do tejto krajiny, ako aj varovaniami, že Turecko nie je pre Rusov bezpečným štátom.

Putin súčasne informoval, že Rusko využije všetky dostupné prostriedky, aby zaručilo bezpečnosť letov ruských lietadiel podieľajúcich sa na vojenských operáciách v Sýrii. Uviedol, že doterajšie opatrenia prijaté v Sýrii boli vyhodnotené ako nedostačujúce, a preto bude na ruskú vojenskú základňu v Sýrii prepravený komplex protilietadlovej obrany S-300.




Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes vyhlásil, že v súvislosti s utorkovým incidentom Rusko prijalo odvetné opatrenia: jedným z nich je aj vyslanie moderného systému protilietadlovej obrany S-400 na základňu v sýrskej provincii Lázikíja. Vyhlásenie ministra Šojgu o dislokácii S-400 sa objavilo krátko pred Putinovým výrokom o vyslaní systémov S-300.

V súvislosti s incidentom s ruským stíhacím bombardérom v sýrsko-tureckom pohraničí Rusko zatiaľ nesťahuje svojho veľvyslanca v Turecku, ale tureckému veľvyslancovi v Moskve ruské ministerstvo zahraničných vecí tlmočilo rozhodný protest.