Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Putin: Ukrajina nedosiahla žiadny úspech vo svojej protiofenzíve

Ukrajinskí vojaci. Foto: TASR/AP

Putinove hodnotenie ide proti vyhláseniam Kyjeva a ďalších vojenských analytikov, ktorí informujú, že ukrajinské sily dosiahli úspechy v Záporožskej oblasti.

Moskva 13. septembra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v utorok poprel, že Ukrajina dosiahla nejaký úspech vo svojej trojmesačnej protiofenzíve. Kyjev pritom hlásil menšie územné zisky v bojoch zameraných na opätovné dobytie svojho územia na juhovýchode, okupovaného Ruskom. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

"Ukrajina vedie takzvanú protiofenzívu. Samozrejme, že nemá žiadne výsledky," povedal Putin na ekonomickom fóre v meste Vladivostok na ruskom Ďalekom východe.

Jeho hodnotenie ide proti vyhláseniam Kyjeva a ďalších vojenských analytikov, ktorí informujú, že ukrajinské sily dosiahli úspechy v Záporožskej oblasti, napríklad dobyli dedinu Robotyne a prerazili prvú obrannú líniu Ruska.

Putin povedal, že Rusko bude pokračovať v bojových operáciách na Ukrajine, pretože Kyjev stále bojuje.

Hovorca ukrajinskej armády Oleksandr Štupun v pondelok neskoro večer oznámil, že pozemné sily postupujú o 50 až 200 metrov denne.

"Niekedy nie je vôbec žiadny postup, pretože potrebujeme upevniť svoje nové pozície a chrániť vojakov," povedal Štupun pre ukrajinskú televíziu.

Spresnil, že od začiatku protiofenzívy oslobodili 255 štvorcových kilometrov ukrajinského územia.

Hovorca generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl Andrij Kovalev v utorok oznámil, že sa im podaril ďalší postup na juh a na juhovýchod od Robotyne.

Moskva spustila plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu 24. februára 2022 a v súčasnosti okupuje približne 100.000 štvorcových kilometrov ukrajinského územia vrátane Krymského polostrova, ktorý anektovala v roku 2014.