Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Putin: Ukrajinská protiofenzíva nie je úspešná

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Ukrajina v piatok 14. júla pripustila, že boje sú ťažké.

Moskva 16. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu vyhlásil, že ukrajinská protiofenzíva, spustená minulý mesiac s cieľom vytlačiť ruské sily, nie je úspešná. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry AFP.

Ukrajina spustila svoju dlho očakávanú protiofenzívu po tom, čo si urobila zásoby západných zbraní a posilnila svoje ofenzívne jednotky.

"Všetky pokusy nepriateľa preraziť cez našu obranu... zlyhali. Od začiatku ofenzívy sa im to nedarí. Nepriateľ nie je úspešný," povedal Putin v interview pre ruskú štátnu televíziu, odvysielanom v nedeľu.

Ukrajina v piatok 14. júla pripustila, že boje sú ťažké.

"Dnes náš postup nie je až taký rýchly," povedal novinárom šéf prezidentského úradu Andrij Jermak.

Kyjev v piatok informoval, že jeho vojaci za posledný týždeň postúpili na južnom fronte takmer dva kilometre.

Vysokopostavený predstaviteľ ukrajinskej Národnej gardy Mykola Uršalovyč novinárom povedal, že vojaci počas prebiehajúcej protiofenzívy postúpili smerom k Rusmi okupovanému južnému mestu Melitopoľ (v Záporožskej oblasti).

Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila, že podniká ofenzívne operácie smerom k mestám Melitopoľ a Berďansk.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň povedal, že ukrajinskú protiofenzívu brzdia pomalé dodávky sľúbených zbraní, a vyzval Spojené štáty aj ďalších spojencov, aby Kyjevu poskytli zbrane dlhého doletu a delostreleckú muníciu.

Putin v nedeľu v televíznom rozhovore tiež uviedol, že Moskva je pripravená použiť kazetovú muníciu v prípade, ak budú takéto zbrane použité proti Rusku. USA nedávno túto muníciu dodali Ukrajine, pripomína portál britskej televízie Sky News.

"Samozrejme, ak bude použitá proti nám, vyhradzujeme si právo na odvetné konanie," vyhlásil Putin. Dodal, že Rusko má dostatočné zásoby rôznych typov takejto munície.

Washington však už predtým obvinil Moskvu z nasadenia tohto typu zbrane. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) tiež informovala, že Kyjev aj Moskva už kazetovú muníciu vo vojne na Ukrajine použili.