Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Putin v Petrohrade označil Zelenského za hanbu židovského národa

Na snímke v pozadí ruský prezident Vladimir Putin reční na plenárnom zasadnutí Medzinárodného ekonomického fóra (PMEF-23) v Petrohrade v Rusku v piatok 16. júna 2023. Foto: TASR/AP

Podľa agentúry AFP Moskva naďalej trvá na tom, že súčasná ofenzíva Ukrajiny na pozície ovládané Ruskom nie je úspešná.

Moskva 16. júna (TASR) - Šéf Kremľa Vladimir Putin v piatok vo svojom vystúpení na ekonomickom fóre v Petrohrade vyhlásil, že prebiehajúca protiofenzíva ukrajinskej armády nemá šancu na úspech. Ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského označil za "hanbu pre ľudí židovskej viery" a opäť zopakoval svoje tvrdenie, že Ukrajina je v rukách neonacistov.

Putin v rámci pódiovej diskusie na plenárnom zasadnutí Petrohradského medzinárodného ekonomického fóra (PMEF-23) vyhlásil: "Od detstva som mal veľa židovských priateľov. A tí hovoria, že Zelenskyj nie je Žid, ale hanba židovského národa". "Nežartujem," ubezpečil Putin.

Vyhlásil tiež, že protiofenzíva, ktorú začali ukrajinské jednotky s cieľom vytlačiť z ukrajinských území ruskú armádu, nemá "žiadnu šancu" na úspech. Dodal, že ukrajinská armáda nebude úspešná na juhu, ani v iných oblastiach Ukrajiny.

Ukrajinské jednotky podľa Putina "využili svoje tzv. strategické rezervy na prelomenie (ruskej) obrany, upevnenie vlastnej (obrany) a postup". "Žiadny z týchto cieľov sa nepodarilo dosiahnuť," vyhlásil Putin.

Zopakoval, že Ukrajina utrpela "veľmi veľké straty", a vyslovil predpoklad, že v dôsledku vyčerpania svojej vojenskej techniky nebude schopná bojovať "dlhý čas".

Podľa agentúry AFP Moskva naďalej trvá na tom, že súčasná ofenzíva Ukrajiny na pozície ovládané Ruskom nie je úspešná.

Kyjev však - naopak - tvrdí, že oslobodil niekoľko obcí a približne sto štvorcových kilometrov, najmä na južnom fronte.

Podľa vojenských analytikov Ukrajina pritom ešte do protiofenzívy nenasadila väčšinu svojich jednotiek a naďalej len "testuje" front, aby zistila jeho slabé miesta.

Agentúra AFP dodala, že jej novinársky štáb ani zástupcovia médií ďalších krajín, ktoré Kremeľ považuje za "nepriateľské", neboli na PMEF-23 akreditovaní. Podujatie však ruská štátna televízia vysielala v priamom prenose, podotkla AFP citovaná agentúrou TASR.

AFP v súvislosti s Putinovými výrokmi uviedla, že podľa tvrdení Moskvy je zaobchádzanie Ukrajiny s rusky hovoriacimi obyvateľmi krajiny porovnateľné s konaním nacistického Nemecka.

Ukrajinská vláda i židovská komunita na Ukrajine tieto obvinenia spochybňujú.

Putin vo svojom vystúpení v Petrohrade zopakoval, že Moskva "musí bojovať" proti neonacizmu. Pripomenul, že Rusko utrpelo obrovské straty počas druhej svetovej vojny, keď bojovalo proti nacistickému Nemecku. "Nikdy na to nezabudneme," vyhlásil Putin a dodal: "Prečo nás nikto nepočúva?"