Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Putin viní tajné služby Západu z pomoci pri zosnovaní útokov v Rusku

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putinove obvinenia prichádzajú niekoľko dní po tom, čo bol pri výbuchu v Petrohrade v nedeľu zabitý ruský provojnový bloger Vladlen Tatarskij.

Moskva 5. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin v stredu obvinil západné spravodajské služby z toho, že Ukrajine pomohli zosnovať "teroristické útoky" v Rusku. TASR informuje na základe správ agentúr AP a AFP.

Putin svoje vyjadrenie predniesol počas zasadnutia Rady bezpečnosti Ruskej federácie, ktoré bolo zamerané na úsilie o posilnenie kontroly nad štyrmi ukrajinskými oblasťami, ktorých časti Moskva vlani v septembri nelegálne anektovala.

"Existujú dôvody domnievať sa, že do prípravy sabotážnych a teroristických útokov bol zapojený potenciál tretích krajín, západných spravodajských služieb," povedal šéf Kremľa bez predloženia dôkazov či konkrétnych informácií.

Putin poznamenal, že "neonacisti a ich komplici", čím podľa AFP narážal na Ukrajincov, sú aktívni v Rusku a tiež na anektovaných územiach vrátane Záporožskej a Chersonskej oblasti. Putin apeloval na posilnenie úsilia plne integrovať anektované oblasti do Ruskej federácie a tiež na zaistenie ochrany ich obyvateľov pred ukrajinskými útokmi.

Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v stredu v reakcii podľa americkej televízie CNN povedal, že Spojené štáty Ukrajincom neumožňujú ani ich nepovzbudzujú k tomu, aby zasahovali ciele mimo územia Ukrajiny.

Putinove obvinenia prichádzajú niekoľko dní po tom, čo bol pri výbuchu v Petrohrade v nedeľu zabitý ruský provojnový bloger Vladlen Tatarskij. Ruský Národný protiteroristický výbor (NAK) v pondelok obvinil z plánovania útoku ukrajinské tajné služby a agentov spojených s väzneným opozičným lídrom Alexejom Navaľným.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v stredu uviedla, že smrť Tatarského bude "jednou z tém na diskusiu" v Bezpečnostnej rade OSN, kde sa Moskva od apríla ujala rotujúceho predsedníctva.