Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Putin: Všetky relevantné strany v Sýrii sú pripravené na prímerie

Americký prezident Barack Obama (vľavo) a Vladimirim Putinom, archívne foto Foto: TASR/AP

Z podmienok dohody o prímerí, vyplýva, že jednotlivé ozbrojené skupiny boli povinné dnes do 12.00 h miestneho času oznámiť buď Spojeným štátom, alebo Rusku, či budú pokoj zbraní dodržiavať.

Moskva 26. februára (TASR) - Všetky strany sýrskeho konfliktu, ktorých sa týka dohodnuté prímerie, sú pripravené ho dodržiavať, vyhlásil dnes ruský prezident Vladimir Putin. Takúto informáciu podľa neho dostala Moskva.

Z podmienok dohody o prímerí, ktoré má vstúpiť do platnosti dnes o polnoci miestneho času (23.00 h SEČ), vyplýva, že jednotlivé ozbrojené skupiny boli povinné dnes do 12.00 h miestneho času (11.00 h SEČ) oznámiť buď Spojeným štátom, alebo Rusku, či budú pokoj zbraní dodržiavať.

Podľa agentúry Reuters šéf Kremľa na schôdzke s predstaviteľmi Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) uviedol, že mierový proces v Sýrii bude ťažký, ale neexistuje žiadna iná alternatíva.

Reuters predtým informoval, že veľká väčšina ozbrojených skupín bojujúcich v Sýrii oznámila, že bude rešpektovať prímerie.

Hlavná organizácia zastrešujúca sýrsku opozíciu a povstalecké skupiny, známa pod názvom Najvyšší rokovací výbor (HNC), podľa agentúry DPA oznámila, že k prímeriu sa pripojí 97 frakcií, ktoré zároveň vytvorili spoločný vojenský orgán.

Dohoda o "zastavení nepriateľských akcií" v Sýrii, ktorú vypracovali Spojené štáty a Rusko, sa netýka extrémistickej organizácie Islamský štát (IS), sýrskej odnože al-Káidy nazývanej Front an-Nusra ani žiadnych iných milícií, označených Bezpečnostnou radou OSN za teroristické skupiny.