Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Putin vyhlásil previerky bojovej pripravenosti, v Poľsku majú obavy

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Previerky v Rusku budú pokračovať do 31. augusta a zúčastnia sa na nich vojaci všetkých armádnych zložiek, od výsadkárov až po Severnú flotilu.

Moskva 25. augusta (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil dnes neplánované previerky bojovej pripravenosti pozemných síl a tiež flotíl v Čiernom a Kaspickom mori. Oznámil to ruský minister obrany Sergej Šojgu, informovala tlačová agentúra DPA.

Previerky sa začali dnes ráno v južnom, západnom a centrálnom vojenskom okruhu, kde boli vojaci uvedení do bojovej pohotovosti, citovala ministerstvo obrany tlačová agentúra AP. Ruská televízia priniesla v spravodajských reláciách zábery na ťažké zbrane a tanky v pohybe a vojakov oblečených v kompletnej bojovej výstroji, ako bežia po zbrane do muničného skladu.

Susedné Poľsko reagovalo zvolaním okamžitého stretnutia velenia operačných síl a vojenskej spravodajskej služby.

Previerky v Rusku budú pokračovať do 31. augusta a zúčastnia sa na nich vojaci všetkých armádnych zložiek, od výsadkárov až po Severnú flotilu. Vojenskí atašé z iných krajín akreditovaní v Moskve mali byť podľa ministra informovaní.

Previerky sa začali týždeň nato, ako Rusko po prvý raz od začiatku svojej vojenskej operácie v Sýrii použilo leteckú základňu v Iráne a ako prezident Vladimir Putin obvinil Ukrajinu z údajného vyslania agentov vojenskej tajnej služby, aby uskutočňovali sabotáže na Kryme, napísala AP.

V Poľsku, ktoré ostražito sleduje kroky Moskvy, zvolal minister obrany Antoni Macierewicz informatívnu schôdzku šéfov operačného velenia ozbrojených síl, vojenskej spravodajskej služby a vojenskej kontrarozviedky.

Operačné velenie má na starosti vzdušnú obranu krajiny a reaguje na krízové situácie. Poradca poľského prezidenta Krzysztof Szczerski uviedol, že Poľsko bude situáciu pozorne monitorovať.