Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Putin vyjadril znepokojenie nad zhoršujúcou sa situáciou v pásme Gazy

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putin vyzval ešte v pondelok na "neobmedzený prísun" humanitárnej pomoci do pásma Gazy. Rokoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ako aj s iránskymi a arabskými lídrami.

Moskva 25. októbra (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril počas telefonátu so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom obavy z prudkého zhoršenia situácie v obliehanom pásme Gazy, uviedol v utorok Kremeľ. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Obaja lídri podľa Kremľa prejavili "hlboké znepokojenie nad rastúcim počtom civilných obetí a katastrofálnym zhoršením humanitárnej situácie v pásme Gazy". Putin s Erdoganom diskutovali aj o "neprijateľných" úderoch Izraela na obytné štvrte a náboženské miesta. Uviedli, že "stanoviská Ruska a Turecka sa prakticky zhodujú", pričom sú zamerané na dvojštátové riešenie.

Putin vyzval ešte v pondelok na "neobmedzený prísun" humanitárnej pomoci do pásma Gazy. Rokoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ako aj s iránskymi a arabskými lídrami.

Počas jednej jedinej hodiny zvýšeného počtu izraelských útokov na pásmo Gazy zahynulo v utorok neskoro večer najmenej 50 ľudí, uviedlo tamojšie ministerstvo zdravotníctva, ktoré je pod správou palestínskeho radikálneho hnutia Hamas.

Izraelská armáda ešte v sobotu avizovala, že zintenzívni svoje nálety v reakcii na rozsiahle koordinované útoky Hamasu na Izrael zo začiatku októbra, čím vyostrila konflikt, ktorý si na oboch stranách vyžiadal už tisíce mŕtvych.

Izraelská armáda v utorok večer uviedla, že bojovníci Hamasu v pásme Gazy sa pokúsili preniknúť na izraelské územie po mori. Námorné sily však potápačov odhalili a útok zmarili. Radikáli plánovali prejsť do kibucu Zikim, píše tlačová agentúra DPA.

Militanti Hamasu vtrhli 7. októbra z pásma Gazy do Izraela a v prvý deň nájazdu zabili najmenej 1400 ľudí, väčšinou civilistov, ktorých zastrelili, zmrzačili alebo upálili.

Podľa najnovších údajov ministerstva zdravotníctva v pásme Gazy zahynulo pri izraelskom bombardovaní, ktoré je odvetou za útoky, už viac ako 5700 Palestínčanov, prevažne civilistov.