Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Putin: Základné princípy Charty OSN sú dnes obzvlášť aktuálne

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin Foto: TASR/AP

Pri príležitosti prijatia poverovacích listín zahraničných veľvyslancov to dnes uviedol ruský prezident Vladimir Putin, ktorého citovala agentúra TASS.

Moskva 28. mája (TASR) - Základné princípy Charty OSN vrátane mierového riešenia konfliktov a nezasahovania do vnútorných záležitostí sú v dnešnom čase obzvlášť aktuálne. Pri príležitosti prijatia poverovacích listín zahraničných veľvyslancov to dnes uviedol ruský prezident Vladimir Putin, ktorého citovala agentúra TASS.

"Základné princípy uvedené v Charte OSN - rovnosť suverénnych štátov, nezasahovanie do vnútorných záležitostí či mierové riešenie sporov - si ľudstvo doslova ťažko vybojovalo. Rusko bude v súlade s nimi naďalej prispievať každým možným spôsobom k zaručeniu stability a bezpečnosti v medzinárodných záležitostiach,"
prízvukoval šéf Kremľa.

"Budeme zároveň pokračovať v upevňovaní priateľských vzťahov so všetkými partnermi - na Západe aj na Východe, zapájajúc sa do spoločného riešenia globálnych i regionálnych problémov," dodal Putin.

Na margo Charty OSN ruský prezident pripomenul, že vznikla v spolupráci s celou protihitlerovskou koalíciou, čím sa položili základy nového povojnového poriadku. Dodal, že jubilejné zasadanie Valného zhromaždenia OSN pri príležitosti 70. výročia vzniku Organizácie Spojených národov sa bude konať v septembri v New Yorku.