Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Putina, Merkelovú a Hollanda znepokojila eskalácia bojov na Ukrajine

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

O riešení konfliktu na Ukrajine bude trojica lídrov hovoriť aj počas summitu, ktorý je naplánovaný na začiatok septembra.

Moskva 23. augusta (TASR) - Lídri Ruska, Nemecka a Francúzska vyjadrili dnes znepokojenie nad zvýšenou intenzitou bojov na východe Ukrajiny. Vladimir Putin, Angela Merkelová a Francois Hollande o konflikte spolu hovorili telefonicky, uviedla agentúra AP.

Podľa reportéra AP bolo v pondelok a utorok mesto Marjinka, ktoré leží v Doneckej oblasti v blízkosti pozícií proruských separatistov a majú ho pod kontrolou vládne sily, pod intenzívnou delostreleckou paľbou. Miestni obyvatelia tvrdia, že boje v meste nikdy úplne neustali, ale v ostatných týždňoch sa vyhrotili.

Putin, Merkelová a Hollande budú o riešení konfliktu na Ukrajine hovoriť aj počas summitu, ktorý je naplánovaný na začiatok septembra. Zatiaľ nie je jasné, či bude na stretnutie pozvaný aj ukrajinský prezident Petro Porošenko. Ruský prezident totiž dnes Kyjev obvinil z narúšania mierového procesu a spolupráce pri riešení konfliktu na Ukrajine.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou vzrástlo minulý týždeň po tom, keď Moskva obvinila Kyjev z neúspešného pokusu o sabotážnu operáciu na území polostrova Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Ukrajina tieto obvinenia odmietla a označila ich za nezmysel.