Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Putina podporil patriarcha Kirill aj čečenský vodca Kadyrov

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a Kirill. Foto: TASR/AP

Kirill vyzval na jednotu a dodal, že podporuje snahy ruského prezidenta zamerané na zamedzenie zmätku v krajine.

Moskva/Groznyj 24. júna (TASR) - Podporu ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi v súvislosti so vzburou súkromnej žoldnierskej Vagnerovej skupiny proti ruskej armáde vyjadrili aj patriarcha tamojšej pravoslávnej cirkvi Kirill a čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorý povstanie prirovnal k "dýke do chrbta". V sobotu to uviedla agentúra AFP a televízia Sky News, informuje TASR.

"Dnes, keď naši bratia bojujú a zomierajú na fronte, je akýkoľvek pokus o vyvolanie sporov vnútri krajiny tým najhorším trestným činom, ktorý sa nedá ničím ospravedlniť," vyhlásil Kirill. Zároveň vyzval na "jednotu" a dodal, že "podporuje snahy ruského prezidenta zamerané na zamedzenie zmätku v krajine".

Šéfa Kremľa podporil aj čečenský vodca Ramzan Kadyrov, ktorý "Prigožinov zradcovský pochod" nazval "dýkou do chrbta". Bojovníkov zároveň vyzval, aby "neprepadli provokáciám". The Guardian dodáva, že nie je jasné, či Kadyrov odkazoval na vagnerovcov, vojakov ruskej armády alebo obe skupiny.

"Teraz nie je čas na riešenie osobných krívd," uviedol čečenský vodca na margo sporov šéfa vagnerovcov Jevgenija Prigožina a ruského ministerstva obrany. Vzburu označil za "vojenskú rebéliu" a dodal, že takéto činy nemajú ospravedlnenie.

"Plne podporujem každé jedno slovo Vladimira Putina... Rebélia musí byť tvrdo potlačená, a ak si to vyžaduje radikálne opatrenia, sme pripravení," povedal na záver svojho vyhlásenia Kadyrov.

Prigožin v piatok večer obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov. V reakcii na to prisľúbil, že "zastaví" najvyššie vedenie ruskej armády. V sobotu ráno vyhlásil, že vagnerovci obsadili veliteľstvo ruskej armády v meste Rostov nad Donom.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotnom televíznom prejave uviedol, že vysoké "ambície" niektorých jednotlivcov viedli k "vlastizrade". Konanie vzbúrencov označil za "zradu". Zároveň pohrozil "nevyhnutným trestom" pre tých, ktorí rozdeľujú ruskú spoločnosť.