Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Stretnutie Putina s Merkelovou ukázalo na vážne rozpory

Rokovanie ruského prezidenta Vladimira Putina a nemeckej kancelárky Angely Merkelovej Foto: TASR/AP

Putin prešiel do diplomatickej ofenzívy. Nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú nechal čakať na stretnutie.

Miláno 17. októbra (TASR) - Medzi Ruskom a Nemeckom pretrvávajú závažné rozdiely v názoroch na krízu na Ukrajine. Ukázalo sa to počas rokovaní ruského prezidenta Vladimira Putina s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, ktoré sa konalo v noci nadnes v talianskom Miláne v rámci summitu európskych a ázijských lídrov.

Ako dnes vo svojom vyhlásení informoval moskovský Kremeľ, Putin a Merkelová sa nezhodli na príčinách vypuknutia krízy na Ukrajine, ani na hodnotení prvotných príčin súčasnej situácie.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že Putin s Merkelovou analyzovali plnenie minských dohovorov o urovnaní krízy na Ukrajine, pričom zdôraznili najmä nevyhnutnosť stiahnutia ťažkých zbraní za určené línie. Hovorili aj o monitorovaní dodržiavania prímeria a "v nuansách" sa venovali aj problematike dodávok zemného plynu, spresnil Peskov.    

Putin sa stretol aj s Porošenkom

Putin sa dnes v Miláne stretol už aj s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, s ktorým o vzťahoch oboch krajín diskutoval počas pracovných raňajok. Putinov hovorca Dmitrij Peskov v noci nadnes podľa agentúry TASS informoval, že na pracovných raňajkách sa bude o Ukrajine hovoriť v rozšírenom formáte - za účasti talianskeho premiéra Mattea Renziho, predsedu britskej vlády Davida Camerona, nemeckej kancelárky Merkelovej, francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda, predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa a predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya.

Ako upozornili tlačové agentúry, ide o najväčšie oficiálne stretnutie Putina s predstaviteľmi Západu od júnového vylúčenia Ruska zo summitu skupiny G-7 po jeho anexii Krymu.

Dvojdňový summit ASEM, ktorý sa v Miláne začal vo štvrtok, sa koná každé dva roky a jeho cieľom je podporiť rozvoj hospodárskej a kultúrnej spolupráce Ázie a Európy a riešiť spoločné hrozby.

Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko, predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, nemecká kancelárka Angela Merkelová a britský premiér David Cameron počas stretnutia v rámci dvojdňového summitu združenia Fórum Ázia-Európa (ASEM) za účasti šéfov štátov a vlád asi 50 krajín v talianskom Miláne 17. októbra 2014.
Foto: TASR/AP


Podľa EÚ rozdiely v názoroch na krízu na Ukrajine trvajú, Putin vidí pozitíva

Ruský prezident Vladimir Putin si neželá rozdelenie Ukrajiny ani zmrazenie tamojšej krízy. Po spoločnom rokovaní v Miláne to dnes uviedol britský premiér David Cameron, ktorý súčasne upozornil, že ak Rusko nesplní svoje záväzky ohľadom situácie na Ukrajine, EÚ nezruší sankcie, ktoré naň uvalila za údajné podnecovanie separatistických tendencií v oblasti Donbasu a po anexii Krymského polostrova.

Cameronovo vyhlásenie sa objavilo po pracovných raňajkách, na ktorých sa zišli lídri štyroch najväčších krajín EÚ a Putinom a ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Témou diskusie bolo v prvom rade riešenie situácie na Ukrajine a problémy s dodávkami ruského zemného plynu pre Ukrajinu i EÚ.

Ruský prezident Vladimir Putin označil rokovania s Porošenkom a lídrami EÚ za pozitívne. Podľa Reuters však napriek jeho komentáru, nebol dosiahnutý žiaden prielom v riešení krízy na Ukrajine.

"Je to dobré, bolo to pozitívne," vyhlásil s úsmevom Putin, ktorý si dnes - ako si všimli novinári - s Porošenkom podal na zvítanie ruku.

Hostiteľ summit ASEM, taliansky premiér Matteo Renzi, po ranných rokovaniach uviedol, že rozhovory medzi lídrami Ruska a Ukrajiny o realizácii mierového plánu pre východ Ukrajiny boli konštruktívne, ale veľké názorové rozdiely pretrvávajú.

Podľa DPA Renzi konštatoval, že v riešení konfliktu na Ukrajine bol zaznamenaný "krok vpred".

Renzi upozornil, že "nemôžeme akceptovať nestabilnú Ukrajinu", preto "budeme robiť všetko, čo je v našich silách, aby sa na Ukrajinu vrátila nádej". Renzi však dodal, že európskym lídrom záleží aj na tom, aby sa Rusko vrátilo na medzinárodnú politickú scénu.

Pokiaľ ide o realizáciu mierových dohovorov uzavretých v Minsku, Renzi informoval, že Putin s Porošenkom posúdili aj francúzsky plán na nasadenie bezpilotných lietadiel na monitorovanie spoločných hraníc Ruska a Ukrajiny.

Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso spresnil, že počas prebiehajúceho summitu ASEM v Miláne sa uskutočnia aj ďalšie rokovania týkajúce sa Ukrajiny. Venované budú napríklad pohraničnej kontrole, implementácii dohody o prímerí a diskusii o situácii pred voľbami do ukrajinského parlamentu.

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti, odvolávajúcej sa na hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, sa dnes v Miláne o skončení summitu ASEM uskutočnia ešte ďalšie rokovania Putina s Porošenkom, Merkelovou a Hollandom.